Από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα κινητά τηλέφωνα το 1987, η χρήση τους έχει αυξηθεί κατά 94%- κι αυτό μόνο στην Αυστραλία. Έκτοτε, τα σενάρια για το αν προκαλούν ή όχι καρκίνο στον εγκέφαλο δίνουν και παίρνουν και οι αντίστοιχες μελέτες κατά καιρούς καταλήγουν σε διάφορα συμπεράσματα υπέρ και κατά, που θεωρούνται ωστόσο επισφαλή καθώς συνήθως η έρευνα έχει μικρό χρονικό εύρος μελέτης.

Κάτι που δεν συμβαίνει βέβαια στην σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το οποίο εξέτασε τον συσχετισμό της χρήσης κινητών τηλεφώνων και καρκίνου του εγκεφάλου σε βάθος 29 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου σε 19.858 άνδρες και 14.222 γυναίκες στην Αυστραλία από το 1982 έως και το 2012, σε συνάρτηση με τα ποσοστά χρήσης συσκευών κινητής τηλεφωνίας από το 1987 έως και το 2012.

Το βασικότερο συμπέρασμα ήταν πως τα περιστατικά καρκίνου δεν αυξήθηκαν αισθητά τα τελευταία 30 χρόνια στην ηλικιακή ομάδα 20 – 84 ετών, στοιχείο που πιστοποιεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η έντονη χρήση κινητού δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνδρες χρήστες έτειναν να παρουσιάζουν συχνότερα καρκίνο στον εγκέφαλο σε αντίθεση με τις γυναίκες όπου το ποσοστό ήταν μηδενικό. Η εμφάνιση αυτού του καρκίνου ήταν σημαντική σε άτομα που είχαν ξεπεράσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, όμως ήταν πριν το 1982 και κυρίως πριν την εμφάνιση των κινητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025