Το 1/3 των Αμερικανών εμφανίζουν από κρίσεις άσθματος έως ημικρανίες, όταν χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν άρωμα, όπως αποσμητικά χώρου, καθαριστικά προϊόντα, αρωματικά κεριά, κολώνιες και προϊόντα ατομικής φροντίδας.
Μελέτη του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, έδειξε ότι τα αρώματα μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τις… πωλήσεις. Το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι μπορεί να φύγουν κακήν κακώς από ένα μαγαζί που μπήκαν επειδή τους ενοχλεί το αποσμητικό χώρου. Επίσης, το 17% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες τουαλέτες επειδή έχουν αποσμητικό, ενώ ένα 14% δήλωσε ότι δεν μπορεί να πλύνει καν τα χέρια του με αρωματικό σαπούνι. Aκόμη, ένας στους δύο Αμερικανούς που έλαβαν μέρος στη μελέτη είπαν ότι θα προτιμούσαν να εργάζονται σε έναν άοσμο χώρο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Anne Steinemann, από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που είναι κορυφαία ειδικός στον χώρο των περιβαλλοντικών ρυπαντών και της ποιότητας του αέρα.
Όταν εκτέθηκαν σε προϊόντα με άρωμα, το 34,7% των Αμερικανών δήλωσαν ότι βίωσαν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αναπνευστική δυσχέρεια, πονοκεφάλους, ναυτία, εξάνθημα και μια σειρά από άλλα προβλήματα. H καθηγήτρια Steinemann εξέφρασε ανησυχία κυρίως για την “παθητική έκθεση στις αρωματικές ουσίες”.
Πάνω από το 12% του πληθυσμού εμφανίζουν προβλήματα υγείας από τη χρήση προϊόντων πλυντηρίου, το 19% όταν βρίσκονται σε δωμάτια που καθαρίζονται με αρωματικά προϊόντα και 23% όταν βρίσκονται κοντά σε κάποιον που φοράει άρωμα.
Προηγούμενη έρευνα της Steinemann έχει δείξει ότι ακόμη και τα αρωματισμένα προϊόντα που θεωρούνται “πράσινα”, φυσικά και βιολογικά περιέχουν επικίνδυνους ρυπαντές. Δύο στους τρεις συμμετέχοντες στη μελέτη δηλώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν προϊόντα με άρωμα αν γνώριζαν ότι περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.
Ωστόσο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού, τα προϊόντα αυτά δεν είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν το σύνολο των συστατικών που περιέχουν.
Όσο η έρευνα της Steinemann για τις επιδράσεις των αρωμάτων στην υγεία συνεχίζονται, η Steinemann προτείνει τη χρήση προϊόντων που δεν περιέχουν άρωμα. Και προτείνει τη μη χρήση αρωμάτων σε δημόσιους χώρους. “Πρόκειται για έναν σχετικά απλό και οικονομικό τρόπο να μειώσουμε τοθς κινδύνους και να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα και την υγεία του πληθυσμού”, εξηγεί.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Air Quality, Atmosphere & Health.