Μπορούμε, ωστόσο, να προκαλέσουμε τόνωση των νευροδιαβιβαστών μας, και να πετύχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα με απόλυτα φυσικό τρόπο. Δείτε με ποιούς τρόπους μπορούμε να δώσουμε στο μυαλό και στο σώμα μας, μια γερή δόση απόλαυσης:
1. Γυμναστική
Η επίδραση της γυμναστικής οφείλεται σε δύο χημικές ουσίες: τη βήτα ενδορφίνη και το ανανδαμίδιο. Το πρώτο είναι ένα ενδογενές οπιοειδές που συνδέεται με την καταστολή του πόνου και τη χαλάρωση, ενώ το δεύτερο είναι ένα ενδοκανναβινοειδές που καταπολεμά τον πόνο και χαρίζει ένα αίσθημα ευφορίας. Όσο πιο έντονη είναι η γυμναστική, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των ουσιών απελευθερώνονται στο σώμα.
2. Καυτερά φαγητά
Λίγο ταμπάσκο δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως το πολύ καυτερό φαγητό έχει αποδειχθεί πως επιφέρει μια ισοπεδωτική γαλήνη όταν η επίδρασή του αρχίζει να εξασθενεί. Αυτό οφείλεται σε μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Είναι το βασικό συστατικό της καυτερής πιπεριάς και κάνει το σώμα να απελευθερώνει βήτα ενδορφίνη και αδρεναλίνη. Παράλληλα, έχει αναλγητική δράση, πιθανώς επειδή ενεργοποιεί το κεντρικό οπιοειδές σύστημα. Λίγοι βέβαια είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν ένα τόσο πικάντικο γεύμα μόνο και μόνο για να απολαύσουν το ευχάριστο αίσθημα που το ακολουθεί.
3. Έρωτας
Μελέτες δείχνουν ότι ο έρωτας επιδρά σε 12 τουλάχιστον διαφορετικές περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου, χάρη σε χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη, η βαζοπρεσσίνη, η σεροτονίνη και η οξυτοκίνη. Οι ενδορφίνες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο μεθυστικό συναίσθημα, μια μίξη χαράς και γαλήνης, ενθουσιασμού και σύγχυσης.
4. Σεξ
Κατά τη διάρκεια του σεξ απελευθερώνονται δεκάδες ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη. Οι παλμοί της καρδιάς και η πίεση ανεβαίνουν, προκειμένου να φτάσει περισσότερο αίμα στα «επίμαχα σημεία». Κατά τον οργασμό, απελευθερώνονται στο αίμα προλακτίνη και φαινυλαιθαναμίνη, ενώ ενεργοποιούνται τα κέντρα της απόλαυσης στον εγκέφαλο.
5. Γέλιο
Οι μυϊκές συσπάσεις την ώρα που γελάμε οδηγούν στην παραγωγή της βήτα ενδορφίνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, το γέλιο είναι μεταδοτικό και δεν μπορούμε να το σταματήσουμε όσο κι αν προσπαθούμε.