Η κατεύθυνση των διατροφικών επιλογών θα πρέπει να είναι προς μία ελαφριά διατροφή με εύπεπτα τρόφιμα. Θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι και δημιουργούν πεπτικά προβλήματα. Επίσης θα πρέπει να αξιολογείτε και τον τρόπο μαγειρέματος. Η χρήση λιπαρών υλών, για παράδειγμα, κατά το μαγείρεμα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τον χρόνο παραμονής της τροφής στο στομάχι, κυρίως σε άτομα με προβλήματα πέψης.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα με στομαχικά προβλήματα είναι:
Σαν γενικό κανόνα, θα πρέπει να αποφεύγονται όσα τρόφιμα ερεθίζουν το στομάχι και προκαλούν τα συμπτώματα. Σε κάθε άνθρωπο τα τρόφιμα αυτά μπορεί να διαφέρουν.
Τα μπαχαρικά. Το πιπέρι, η μουστάρδα, το σκόρδο και άλλα ανάλογα πρόσθετα φαίνεται να εντείνουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα σκληρά πράσινα λαχανικά, το κρεμμύδι, τα όσπρια, τα φρούτα με την φλούδα τους, τα καστανό ρύζι και τα ολικής άλεσης δημητριακά και ψωμί.
Φρούτα και λαχανικά με σπόρους. Τέτοια παραδείγματα είναι το ακτινίδιο και η τομάτα.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη.
Αλκοολούχα ποτά και κυρίως εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως το ουίσκι, η βότκα και το τζιν.
Κάπνισμα. Εάν δεν μπορείτε να το κόψετε, ελαττώστε το όσο είναι δυνατόν.
Ορισμένα από τα παραπάνω τρόφιμα είναι πιθανό να μην προκαλούν προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να καταναλώνονται σε μέτρια ποσότητα και συχνότητα.
Παράλληλα, θα πρέπει να ακολουθείτε κάποιους γενικούς κανόνες, ώστε να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες συνέπειες.
Πρέπει να έχετε ένα ημερήσιο ωράριο λήψης των γευμάτων και να το ακολουθείτε όσο πιο στενά γίνεται.
Δεν θα πρέπει να τρώτε συνεχώς και άτακτα, αλλά θα πρέπει να έχετε 4-5 γεύματα ημερησίως.
Θα πρέπει να μαγειρεύετε σωστά το φαγητό σας. Μην χρησιμοποιείτε λιπαρές ύλες κατά το μαγείρεμα, παρά μόνο στα τελευταία λεπτά. Προσέξτε την χρήση μπαχαρικών και τον χρόνο μαγειρέματος. Συχνά, τα άτομα αυτά χρειάζονται περισσότερο καλομαγειρεμένα φαγητά.
Δημιουργήστε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά την ώρα του φαγητού. Μην λογομαχείτε και μην ανοίγετε θέματα που σας στρεσάρουν κατά την ώρα του γεύματος. Αποφύγετε την παράλληλη παρακολούθηση τηλεόρασης.
Μην καταπίνετε γρήγορα το φαγητό σας. Μασήστε καλά την τροφή σας. Η πέψη ξεκινάει αρχικά από το στόμα!
Όταν φθάνετε στο σημείο να αποφασίσετε τι θα καταναλώσετε, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τον χρόνο παραμονής της κάθε τροφής στο στομάχι. Η παράμετρος αυτή επηρεάζει την λειτουργία του.
Τα υγρά και τα ημι-στερεά φαγητά αδειάζουν το στομάχι σας γρηγορότερα.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι πιο δύσκολα στην πέψη.
Τα λιπαρά επιμηκύνουν τον χρόνο παραμονής κάθε τροφής στο στομάχι, όπως και η ζάχαρη. Όταν μάλιστα λαμβάνετε μετά από ένα γεύμα, τα αποτελέσματα είναι εντονότερα. Έτσι αποφύγετε την κατανάλωση ζαχαρούχων επιδορπίων μετά από το γεύμα σας.
Η θερμοκρασία των τροφίμων επηρεάζει τον χρόνο κένωσης. Προτιμήστε να βρίσκονται όσο πιο κοντά σε αυτήν του σώματος. Τα πολύ κρύα ή πολύ θερμά παρασκευάσματα ερεθίζουν το στομάχι.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, τρόφιμα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε, προέρχονται από όλες τις ομάδες τροφίμων, αλλά θα πρέπει να επιλέγετε τα καταλληλότερα. Πιο συγκεκριμένα:
Ομάδα κρέατος και ψαριού – άπαχα προϊόντα: είναι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη που εξυπηρετεί την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την σύνθεση και αποκατάσταση μυϊκού ιστού, Η παρουσία όμως ζωικών λιπαρών φαίνεται να ερεθίζει την στομαχική λειτουργία και την φλεγμονή. Προτιμήστε λοιπόν τα πουλερικά χωρίς δέρμα, το ψάρι, το αυγό και για χοιρινό ή μοσχάρι, μόνο τα μέρη με λιγότερα λιπαρά, αραιά.
Γαλακτοκομικά – γάλα και γιαούρτι με λίγα λιπαρά: Για το γάλα, η κατανάλωση συστήνεται μόνο εφόσον δεν υπάρχει κάποια δυσανοχή. Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει πολύ, ειδικότερα εάν περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς, τα προβιοτικά. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την σχέση τους με την λειτουργία του στομάχου και γενικότερα του πεπτικού συστήματος. Κυρίως στην αντιμετώπιση ερεθισμών, φλεγμονής και ρυθμού κένωσης.
Αμυλούχα προϊόντα – ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά: η κατανάλωση τους προσφέρει γλυκόζη- το βασικό πιο άμεσο ενεργειακό νόμισμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανάλογα το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε θα πρέπει να διαλέγετε διαφορετικά προϊόντα. Σε περίπτωση γαστρίτιδας, μελέτες συστήνουν την κατανάλωση δημητριακών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα ολικής άλεσης ή το καστανό ρύζι. Αντίθετα σε περίπτωση φουσκωμάτων συστήνεται η χρήση προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το λευκό ψωμί, η πατάτα, το λευκό ρύζι κ.α.
Λαχανικά και φρούτα – όσα δε παράγουν αέρια: είναι οι βασικοί παροχείς αντιοξειδωτικών και μικροθρεπτικών συστατικών στην διατροφή του ανθρώπου. Στην οξεία όμως φάση θα πρέπει να αποφεύγονται όσα παραμένουν στο στομάχι περισσότερα και παράγουν αέρια όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα όσπρια και η φλούδα των φρούτων. Το καλό βράσιμο θα μειώσει την θρεπτική αξία, αλλά θα επιτρέψει την ευκολότερη πέψη. Η πολτοποίηση είναι άλλη μία καλή λύση για την ευκολότερη χρήση χωρίς την πρόκληση συμπτωμάτων.
Λιπαρές ύλες – ωμό ελαιόλαδο, ωμά αμύγδαλα & λιναρόσπορος: Το λίπος είναι απαραίτητο συστατικό της καθημερινής διατροφής. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα εξυπηρετούν πολλές, κυρίως ορμονικές, λειτουργίες του οργανισμού. Όπως όμως προαναφέρθηκε, αυξάνει σημαντικά τον χρόνο παραμονής της τροφής στο στομάχι. Για να τον μειώσετε χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, αλλά μην το μαγειρέψετε. Χρησιμοποιήστε το ωμό στο πιάτο σας. Τα αμύγδαλα και ο λιναρόσπορος είναι πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και μαγνησίου. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της στομαχικής δυσφορίας, φουσκώματος και στα συμπτώματα του προεμμηνορησιακού συνδρόμου. Προσέξτε όμως την ποσότητα. Ιδανικά αποτελέσματα έχει και η χρήση Krill oil με την κορφή συμπληρώματος. Η μορφή των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει έχει συνδεθεί με ποικιλία ευεργετικών δράσεων για των οργανισμό της γυναίκας και όχι μόνο.