Στο Νοσοκομείο Ninewells της πόλης Νταντή, σε ένα ραντεβού, ο 57χρονος Σκωτσέζος ονόματι Τζιμ Ντάνμπαρ έφτασε με καθυστέρηση 20 λεπτών.

Ο κ. Ντάνμπαρ δεν έχει καταφέρει ποτέ στη ζωή του να φτάσει εγκαίρως στη δουλειά, στα γεύματα με φίλους ή έστω στα πρώτα ραντεβού με τις συντρόφους του, ενώ ακόμα και στους γάμους ή τις κηδείες φτάνει με πάντα αργοπορημένος. Και αφού μια ζωή καθυστερεί, διαγνώστηκε με σύνδρομο χρόνιας αργοπορίας.

Το σύνδρομο πράγματι υπάρχει αν και δεν είναι σίγουρο ότι αποτελεί ιατρικό πρόβλημα ή απλή συνήθεια. Πρόσφατη μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, στην οποία περισσότεροι από 200 εθελοντές, έδειξε ότι το 17% μονίμως καθυστερούσαν. Οι άνθρωποι αυτοί παρουσίαζαν παρόμοια στοιχεία στη συμπεριφορά τους, όπως αγχώδεις τάσεις και δυσκολίες με τον αυτοέλεγχο.

Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι το σύνδρομο χρόνια αργοπορίας πηγάζει από το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου το οποίο προσβάλλεται στους πάσχοντες από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, πολλοί εκ των οποίων πασχίζουν για να είναι ακριβείς στις υποχρεώσεις τους. Η προσβολή αυτού του τμήματος σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια πόσος χρόνος χρειάζεται για να κάνουν το οτιδήποτε. Μερικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η χρόνια αργοπορία αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενου προβλήματος ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί

Οι ερευνητές, πάντως, λένε πως το σύνδρομο χρονιας αργοποριας μπορεί να αντιμετωπιστεί – και συνιστούν στους ασθενείς να θέτουν αυστηρά χρονικά περιθώρια στον εαυτό τους και να καταγράφουν πόση ώρα τους χρειάζεται για να κάνουν κάτι, ούτως ώστε να προγραμματίζουν σωστά τον χρόνο τους.

Εντούτοις, μερικοί ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για τη διάγνωση των γιατρών του Ninewells.

«Το σύνδρομο δεν έχει ενταχθεί στον Οδηγό Ψυχικών Νόσων της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, συνεπώς δεν είμαι σίγουρη αν στα’ αλήθεια συνιστά ιατρικό πρόβλημα», δήλωσε η ψυχοθεραπεύτρια δρ Σέρι Τζέικομπσον, διευθύντρια στην Κλινική Ψυχοθεραπείας Harley, στο Λονδίνο.

«Η επαναλαμβανόμενη αργοπορία αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενων διαταραχών, όπως το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και η κατάθλιψη, αλλά θα μπορούσε να είναι απλώς συνήθεια και όχι ιατρικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025