Μια “εκπληκτική”, όπως τη χαρακτήρισαν, ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ένας συνδυασμός τεσσάρων αντικαρκινικών φαρμάκων συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων ωαρίων.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με λέμφωμα Hodgin, που είχαν κάνει χημειοθεραπεία με το φαρμακευτικό σχήμα ABVD(συνδυασμός αδριαμυκίνης, μπλεομυκίνης, βιμπλαστίνης και δακαρβαζίνης), είχαν έως δεκαπλάσια ωάρια σε σχέση με τις υγιείς γυναίκες. Αντί να μειώσουν τη γονιμότητα των ασθενών, τα φάρμακα φαίνεται πως τη βελτίωσαν.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το σοκ της χημειοθεραπείας ωθεί τα βλαστικά κύτταρα στις ωοθήκες να παράγουν νέα ωάρια. Κανονικά οι γυναίκες γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, όμως φαίνεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό το «ρολόι» των ωοθηκών να αναστραφεί.

«Γνωρίζαμε ότι το ABVD δεν επιφέρει στειρωτικό αποτέλεσμα, όπως μερικά άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά το να βρούμε νέα ωάρια και, μάλιστα, σε τόσο μεγάλους αριθμούς, αυτό αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για μας» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Έβελιν Τέλφερ στο περιοδικό “Human Reproduction”. Όπως είπε, πρόκειται για κάτι σημαντικό, καθώς η δημιουργία νέων ωαρίων συνέβη σε όλες τις γυναίκες που έκαναν τη συγκεκριμένη χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα ιστού από τις ωοθήκες 14 γυναικών καρκινοπαθών (από τις οποίες οι οκτώ είχαν πάρει το ABVD και οι υπόλοιπες είχαν κάνει διαφορετική χημειοθεραπεία), καθώς και 12 υγιών γυναικών. Διαπιστώθηκε ότι στις ασθενείς που είχαν πάρει το ABVD, υπήρχαν τέσσερις έως δέκα φορές περισσότερα ωάρια, σε σχέση, τόσο με τις γυναίκες που είχαν κάνει διαφορετική χημειοθεραπεία, όσο και με τις υγιείς.

Ο ιστός από τις ωοθήκες των ασθενών με το ABVD έδειχνε υγιής και σε παρόμοια κατάσταση με τον ιστό των υγιών γυναικών. Αν και τα έξτρα ωάρια βρίσκονται ακόμη σε ανώριμο στάδιο ανάπτυξης (ωοθυλάκια), οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τον μηχανισμό της δημιουργίας τους, καθώς και να βρουν τρόπο να τα ωριμάσουν. Παραμένει ακόμη ασαφές, αν τα ωάρια στην τωρινή φάση τους είναι λειτουργικά για γονιμοποίηση.

Κατά βάθος οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν τρόπο να πετύχουν το – θεωρούμενο έως τώρα – αδύνατο: οι γυναίκες να παράγουν πρόσθετα ωάρια στη διάρκεια της ζωής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025