Tα κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής αρχικά ταυτοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης.

 

«Έπειτα από άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία ECDC.

Το Newsbomb επικοινώνησε με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Ιωάννα Παυλοπούλου, η οποία εξήγησε τι εξετάζουν οι επιστήμονες, ποιο είναι το ανησυχητικό στοιχείο, την σύνδεση με τον κορονοϊό ενώ τόνισε πως τα υπάρχοντα εμβόλια για την ηπατίτιδα δεν καλύπτουν τα παιδιά.

«Από τον Γενάρη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε μια συρροή κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά 2 έως 5 ετών. Το θετικό είναι πως πολλά εξ αυτών, η πλειοψηφία, ανάρρωσε πλήρως. Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι πως όσα δεν ανάρρωσαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Οι Βρετανοί πραγματοποίησαν ελέγχους για τοξικούς και λοιμώδης παράγοντες και τα περισσότερα παιδιά είτε είχαν περάσει κάποιον αδενοϊό είτε περνούσαν την εποχή εκείνη. Να σημειώσω πως κανένα από τα παιδιά αυτά δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού καθώς μιλάμε για ηλικίες που δεν εμβολιάζονται. Οπότε αποκλείστηκε αυτόματα το ενδεχόμενο να είναι κάποια παρενέργεια του εμβολίου. Την ίδια εποχή εμφανίστηκαν παρόμοια κρούσματα και στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ ενώ έγινε έλεγχος και σε ευρωπαϊκές χώρες όπου εντοπίστηκαν περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή πιθανολογούμε καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ένδειξη. Η επικρατέστερη είναι του αδενοϊού. Μπορεί να είναι κάποια παραλλαγή αδενοϊού με μεγαλύτερη τοξικότητα. Μπορεί να είναι κάποιο νέο σύμπτωμα της υποπαραλλαγής Όμικρον στα παιδιά. Όλα είναι υπό διερεύνηση», τόνισε η κυρία Παυλοπούλου.

Σχετικά με το αν υπάρχοντα εμβόλια για την ηπατίτδα καλύπτουν τα παιδιά, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής ήταν ξεκάθαρη: «Όχι δεν μας καλύπτουν. Όταν αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη ηπατίτιδα, θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με τις ήδη γνωστές. Μιλάμε για μια φλεγμονή του ήπατος η οποία προκαλεί και τα προβλήματα».

Η κυρία Παυλοπούλου πρόσθεσε παράλληλα πως οι πιθανότητες εμφάνισης αυτής της μορφής ηπατίτιδας στη χώρα μας είναι πολύ πιθανή: «Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό καθόλου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θέλω να τονίσω πως το συστηματικό πλύσιμο των χεριών είναι το Α και το Ω».

Τα έξι συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» δηλώνει η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Τι λέει ο ΕCDC

Κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας, που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). «Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το ECDC. «Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως περιμένει να ανακοινωθούν νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες και είχε ήδη αναφέρει «λιγότερα από πέντε» κρούσματα στην Ιρλανδία και τρία στην Ισπανία. Το ECDC, με το οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα.

Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. «Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα», σύμφωνα με το ECDC.

Σε μια πρώτη φάση το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκωτία, πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αεγότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ. Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, «πολλά είχαν σημάδια ίκτερου».

«Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το ECDC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025