Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία, αλλά ίσως τελικά αυτός δεν είναι λόγος για να σπεύσει κανείς να βάλει στεφάνι. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως, όταν το θέμα είναι η υγεία, η αυτοεκτίμηση και η ψυχολογική ευεξία, ο γάμος παρέχει τα ίδια οφέλη με το να συζεί κανείς.

Ως φαίνεται, «η σχέση καθ’ εαυτή είναι που παρέχει όλα ατα οφέλη και όχι το αν φοράει κανείς στο χέρι του τη βέρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κέλι Μάσικ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Ανθρώπινης Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη.

«Αποδεικνύεται πως η συγκατοίκηση, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της, είναι αυτή που παρέχει οφέλη σε σύγκριση με τη μοναχική ζωή».

Για μερικούς ανθρώπους, μάλιστα, η συμβίωση φαίνεται πως αποτελεί καλύτερη επιλογή απ’ ό,τι ο γάμος, τόνισε. Και ανέφερε πως οι εθελοντές της μελέτης που συζούσαν, ήσαν ευτυχέστεροι και είχαν περισσότερη αυτοεκτίμηση απ’ ό,τι οι παντρεμένοι.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι «η συμβίωση αφήνει περισσότερα περιθώρια για ανεξαρτησία και προσωπική εξέλιξη – δυνατότητες εξαιρετικά σημαντικές σε ορισμένα στάδια της ζωής», εκτίμησε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου της «Επιθεώρησης Γάμου & Οικογένειας» (JMF).

Σε αυτήν, συμμετείχαν επί έξι χρόνια 2.737 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης ζούσαν μόνοι τους. Οι ερευνητές βαθμολόγησαν την κατάσταση της υγείας και της ευτυχίας τους, και αξιολόγησαν την αυτοεκτίμηση, την ψυχική διάθεση και την ισχύ των δεσμών που είχαν με φίλους και συγγενείς.

Με το πέρασμα του χρόνου, σχεδόν 900 εθελοντές παντρεύτηκαν ή άρχισαν να συζούν.

Σε γενικές γραμμές, τόσο ο γάμος όσο και η συμβίωση συνοδεύτηκαν από βελτίωση της ευεξίας, καθώς αυξήθηκαν τα επίπεδα της ευτυχίας και μειώθηκαν αυτά της κατάθλιψης σε σύγκριση με τους εθελοντές που παρέμειναν μόνοι τους. Το όφελος αυτό, πάντως, άρχισε να φθίνει με τον καιρό.

Αντίστοιχα, οι εθελοντές που παντρεύτηκαν ανέφεραν βελτίωση της υγείας τους μεγαλύτερη απ’ ό,τι εκείνοι που συζούσαν – ίσως διότι ο γάμος επιφέρει και βελτιώσεις στην ασφαλιστική υγειονομική κάλυψη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το όφελος αυτό άντεξε στον χρόνο.

Όσον αφορά τις σχέσεις με φίλους και συγγενείς, τόσο ο γάμος όσο και η συμβίωση φάνηκε να μειώνουν τις επαφές μαζί τους – με την μείωση αυτή επίσης να αντέχει στον χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025