Έξαρση των λοιμώξεων από σε παιδιά και ενηλίκους στη χώρα μας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε νέες, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο.

Μάλιστα, ο Οργανισμός τονίζει την έγκαιρη χορήγηση της αντιβιοτικής φαρμακευτικής θεραπείας, προκειμένου να προλαμβάνονται οι θανατηφόρες εκβάσεις, σύμφωνα με τα Παραπολιτικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α παρουσιάζει έξαρση στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Συνολικά το 2023 αναφέρθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες), εκ των οποίων 23 κατέληξαν (26%), συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών και 14 ενηλίκων. Από την αρχή του 2024 έχουν αναφερθεί στον ΕΟΔΥ 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), με 12 θανάτους (25%), από τους οποίους 3 ήταν παιδιά και 9 ενήλικες.

Έτσι, ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει στους γιατρούς της χώρας μας ότι, εάν υπάρχει υποψία για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτόκοκκου στον φάρυγγα (strep test) και
την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος πριν από τη χορήγηση αντιβίωσης. Επισημαίνεται πως η ευαισθησία του strep test κυμαίνεται από 85% έως 91%.

Επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται καλλιέργειες από περιοχές στείρες μικροβίων, ανάλογα με την κλινική εικόνα (π.χ. αίματος, πλευριτικού υγρού, δερματικής βλάβης κ.λπ.).

«H έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη ειδικής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα άτομα που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θα πρέπει επίσης να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες», αναφέρει ακόμα ο ΕΟΔΥ και καταλήγει πως «στα θανατηφόρα περιστατικά θα πρέπει να ακολουθείται ειδική διαδικασία για τη μετά θάνατον διάγνωση, με τη λήψη νεκροτομικού υλικού».

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι διεξάγονται ήδη έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις αναφορές για τη ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά, εξαιτίας του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρή νόσηση.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί νέο στέλεχος του βακτηρίου. Η αύξηση πιθανότατα σχετίζεται με την υψηλή κυκλοφορία του βακτηρίου στην κοινότητα. Δεν έχει έως τώρα αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά διάδοσης των εν λόγω των λοιμώξεων. Υπάρχει ένας πιθανός συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου συγχρωτισμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και της γενικότερης αύξησης που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Τι να προσέχουν οι γονείς
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας εάν:

Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39℃ ή υψηλότερη
Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025