Σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα σε αυτό το νομοσχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστούν αδικίες της προηγούμενης περιόδου και να απλοποιηθούν οι συναλλαγές των πολιτών με τα ΚΕ.Π.Α».
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε η κυρία Χαραλαμπίδου, «προβλέπεται ότι οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ θα ισχύουν για κάθε χρήση, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι περνούσαν από τη διαδικασία των διαδοχικών γνωματεύσεων από διαφορετικούς οργανισμούς πολλές φορές.
«Πέρα από αυτά τα ζητήματα της γραφειοκρατίας που ρυθμίζονται, υπάρχει και εντοπίζεται στο νομοσχέδιο και προβλέπεται, η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ενιαίου πίνακα προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας» επεσήμανε.
Εξάλλου, με το σχέδιο νόμου οι πολίτες που θα προσφεύγουν στα ΚΕ.Π.Α, θα απαλλάσσονται από την καταβολή του παράβολου των 46 και κάτι ευρώ για την χρήση των υπηρεσιών του ΚΕΠΑ, ενώ επαναφέρεται και η καταβολή του επιδόματος παραπληγίας- τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις όπου για γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους, καθυστερεί η απόφαση ανανέωσης της γνωμάτευσης αναπηρίας, έτσι ώστε να παρατείνεται το δικαίωμα σύνταξης αναπηρίας μέχρι τη νέα γνωμάτευση.
Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των Ταμείων κινούνται, σύμφωνα με την κυρία Χαραλαμπίδου, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που θωρακίζουν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης απέναντι στις μεθόδους που χρησιμοποιούν κυρίως – και χρησιμοποίησαν στο παρελθόν – μεγαλόοφειλέτες έτσι ώστε να μη καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά.
Επιπλέον, όπως ανέφερε η κυρία Χαραλαμπίδου το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξορθολογισμό των κριτηρίων για την χορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες.
Από το Ποτάμι, ο ειδικός αγορητής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας κάνοντας αναφορά στον τίτλο του νομοσχεδίου σημείωσε ότι «πολύ φοβάμαι, ότι είναι ακόμη ένα νομοσχέδιο ολίγον ψευδεπίγραφο και γενικός με πολύ μεγάλα λόγια, όπως και άλλα πριν.»
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «παίρνετε ορισμένα άμεσα μέτρα (διευθέτηση της λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α, τρόπος συγκρότησης της ειδικής επιστημονικής επιτροπής κλπ) που είναι σταγόνα στον ωκεανό, κατά τη γνώμη μας, χωρίς να δίνετε ούτε δεκάρα από τα πενιχρά κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την πρόνοια».
Ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ θετικό, αφού επιλύει αρκετές ασφαλιστικές αδικίες που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε ότι «θα πρέπει να δούμε το νομοσχέδιο αυτό όχι απ’ την πλευρά του ότι αποτελεί ουσιαστικά στα πλαίσια της προεκλογικής ατζέντας του Σεπτέμβρη (σ.σ. προέβλεψε εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο) αλλά ως ένα νομοσχέδιο που λύνει θέματα και έτσι εμείς θα το αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό θα συμφωνήσουμε με τις περισσότερες από τις διατάξεις και βεβαίως, επί της αρχής».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την Τετάρτη με την ακρόαση φορέων από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.