Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους λόγω του πόνου, της δυσκαμψίας και της σταδιακής παραμόρφωσης που προκαλεί στις αρθρώσεις.

Προσβάλλει το 2% του πληθυσμού και μάλιστα τρεις φορές συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες, προτιμώντας τις ηλικίες μεταξύ 35-55 ετών.

Η ασθένεια προσβάλλει συνήθως περισσότερο τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών οι οποίες πονούν, διογκώνονται και είναι θερμές και δύσκαμπτες λόγω της φλεγμονής. Η δυσκαμψία είναι χειρότερη το πρωί, ενώ πέρα από τις αρθρώσεις των δακτύλων χεριών και ποδιών προσβάλλονται οι καρποί, οι αγκώνες, οι ώμοι και τα γόνατα.

Άλλα συμπτώματα είναι το αίσθημα κόπωσης, τα δέκατα, η αναιμία, ενώ μπορεί να προσβληθούν νεύρα, αγγεία, πνεύμονες και μάτια.

Αν ο ασθενής δεν λάβει αγωγή, μπορεί να παραμορφωθούν οι αρθρώσεις του.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, ο ασθενής μπορεί να λάβει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα.

Θερμά επιθέματα

Η εφαρμογή τοπικής θερμότητας στις πάσχουσες αρθρώσεις ελαττώνει τα συμπτώματα και ανακουφίζει από τον πόνο και τη δυσκαμψία. Ένα ζεστό ντους το πρωί ή μια ηλεκτρική κουβέρτα μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά την πρωινή δυσκαμψία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε θερμοφόρα, λάμπα θερμότητας κ.ά., με προσοχή όμως για να μην προκληθεί έγκαυμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερη η εφαρμογή τοπικού ψύχους. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει οξεία φλεγμονή και θα το διαπιστώσει ο ρευματολόγος σας.

Ασκήσεις

Η διατήρηση της φυσιολογικής κινητικότητας των αρθρώσεων είναι εξαιρετικά σημαντικές για τους πάσχοντες. Σκοπός είναι η διατήρηση ή/και αύξηση του εύρους των κινήσεων των αρθρώσεων μέσω ενός καθημερινού προγράμματος ασκήσεων. Οι ασκήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται ακόμα κι όταν υπάρχει έξαρση της νόσου, αλλά σε μειωμένη ένταση. Αντίστοιχα, δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές τις ημέρες που ο πάσχων δεν πονάει. Μην παραλείπετε να ξεκουράζεστε μεταξύ των ασκήσεων. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων μπορεί να εκπονηθεί με τη βοήθεια του ιατρού και ενός φυσιοθεραπευτή.

Προστασία των αρθρώσεων

Είτε είστε όρθιοι, είτε καθιστοί, πρέπει οι αρθρώσεις σας να βρίσκονται σε σωστή στάση. Μην βάζετε μαξιλάρια κάτω από τα πόδια σας, γιατί το πρωί μπορεί να είναι ακινητοποιημένα. Στη διάρκεια της ημέρας πρέπει να αλλάζετε στάση τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, π.χ. να σηκώνεστε και να περπατάτε αν είστε καθιστοί.
Να αποφεύγετε την υπερβολική καταπόνηση των αρθρώσεων. Αν είστε υπέρβαροι πρέπει να χάσετε βάρος. Να αποφεύγετε επίσης τις βαριές δουλειές και να προγραμματίζετε τις υποχρεώσεις σας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υποφέρετε λιγότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025