Toν επόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», και τις επόμενες μέρες αναμένεται η προδημοσίευση του Οδηγού. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να εκκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και φορέας υλοποίησής του θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα επιλέξιμα συστήματα θα είναι zero feed-in, δηλαδή δεν θα έχουν τη δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, η ηλεκτροπαραγωγή θα μπορεί είτε να καταναλώνεται απευθείας (ταυτοχρονισμός) είτε να αποθηκεύεται σε μπαταρία, ώστε να αξιοποιείται κάποιο μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

Το πρόγραμμα θα αφορά απλά φωτοβολταϊκά δηλαδή συστήματα χωρίς μπαταρίες. Κι αυτό γιατί θεωρήθηκε σημαντικό να μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται μπαταρίες. Η επιδότηση των «απλών» φωτοβολταϊκών θα είναι σημαντικά μικρότερη από την κρατική στήριξη συστημάτων τα οποία συνδυάζονται με μπαταρίες.

Ο στόχος του ΥΠΕΝ

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να ενταχθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών – από μικρές εταιρείες, μέχρι και οι μεγαλύτερες (και πιο ενεργοβόρες).

Μεταξύ των κριτηρίων θα είναι ο τζίρος της επιχείρησης, καθώς και το ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, που θα επιτυγχάνει μέσω του φωτοβολταϊκού.

Η επιλογή zero feed-in συστημάτων επιτρέπει την εγκατάστασή τους ακόμη και σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, στην περίπτωση που ο κορεσμός οφείλεται σε εξάντληση του ηλεκτρικού «χώρου».

Όσον αφορά τη δυνατότητα σύνδεσης το ΥΠΕΝ προωθεί λύση ώστε οι δικαιούχοι να μην αντιμετωπίσουν αδυναμία σύνδεσης ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει κορεσμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025