Η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία.
Ο θυρεοειδής επηρεάζει τα πάντα: τον μεταβολισμό, τη γνωστική λειτουργία, τη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα ενέργειας.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί αναστάτωση στη λειτουργία του (η κληρονομικότητα, τα αυτοάνοσα νοσήματα και το άγχος μάλλον παίζουν κάποιο ρόλο), αλλά πολλοί άνθρωποι, στην πλειοψηφία γυναίκες, υποφέρουν από διαταραχές του θυρεοειδούς με το 50% των περιπτώσεων να μένουν αδιάγνωστες.
Αν απαντήσετε θετικά σε περισσότερες από μία από τις παρακάτω ερωτήσεις, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος και να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας.
1. Νιώθετε εξαντλημένοι, ακόμη και όταν κοιμάστε ικανοποιητικό αριθμό ωρών;
Στους πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό, η απουσία ορμονών έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνονται οι λειτουργίες του σώματος και να νιώθουν ατονία και κόπωση. Η παραγωγή λίγων ορμονών μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου. Μπορεί λοιπόν να αρχίσετε να ξεχνάτε π.χ. που αφήσατε τα κλειδιά σας, καθώς ο εγκέφαλος για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται αυτές τις ορμόνες.
2. Νιώθετε ότι είστε μονίμως σε υπερένταση;
Αν νιώθετε διαρκώς νευρικοί σαν να έχετε καταναλώσει πολλούς καφέδες, μπορεί να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ο θυρεοειδής σας παράγει περισσότερες ορμόνες απ’ όσες χρειάζεται.
3. Δεν μπαίνετε στο τζιν σας;
Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς επιβραδύνει το μεταβολισμό με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους. Μπορεί επίσης να νιώθετε πρήξιμο και φούσκωμα λόγω της κατακράτησης υγρών που προκαλείται από την κακή λειτουργία των νεφρών. Αντίθετα, όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί μπορεί να χάνετε βάρος, παρότι τρώτε την ίδια ποσότητα τροφής.
4. Έχετε προβλήματα με την περίοδο;
Οι ακανόνιστες περίοδοι ή η μεγαλύτερη ροή αίματος, μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά με τον θυρεοειδή σας. Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με υψηλά επίπεδα προλακτίνης, μιας ορμόνης που είναι κυρίως υπεύθυνη για τη διέγερση της παραγωγής του μητρικού γάλακτος μετά τον τοκετό, αλλά ρυθμίζει επίσης τον έμμηνο κύκλο. Στον υπερθυρεοειδισμό αυξάνονται οι ορμόνες και ο κύκλος μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε διάρκεια αλλά με μικρότερη ροή.
5. Νιώθετε «φτερούγισμα» στην καρδιά;
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, αρρυθμίες ή αίσθημα παλμών. Μπορεί επίσης να επηρεάσει άμεσα τον καρδιακό μυ, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι νιώθουν τους παλμούς στο στήθος ή άλλα σημεία σφυγμού, όπως ο λαιμός και ο καρπός του χεριού.
6. Ιδρώνετε ή κρυώνετε;
Όταν o θυρεοειδή σας είναι υπερδραστήριoς η αύξηση του μεταβολικού ρυθμού μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, ενώ όταν υπολειτουργεί το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμότητα περιορίζοντας τη ροή του αίματος στο δέρμα, με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι κρυώνετε ακόμη και στη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας.
7. Έχουν αλλάξει οι συνήθειες του εντέρου σας;
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία των μυών του εντέρου με αποτέλεσμα να έχετε δυσκοιλιότητα. Αντίθετα, ο υπερδραστήρος θυρεοειδής μπορεί να ευθύνεται για τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
8. Ξηρό δέρμα και νύχια που ξεφλουδίζουν;
Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί αφυδάτωση με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται ξηρό και τα νύχια εύθραυστα.