Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει κάποια ημέρα σε μια αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στη γρίπη η οποία αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους ειδικούς.
Τα εμβόλια της γρίπης είναι δραστικά ενάντια μόνο στα μισά από τα υπάρχοντα στελέχη του ιού. Όταν πάλι κάποιος μολυνθεί με τον ιό της γρίπης το μόνο που μπορούν να του συστήσουν οι γιατροί είναι η ξεκούραση και η λήψη αντιφλεγμονωδών παυσίπονων φαρμάκων όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφένη με στόχο τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση από τους πόνους.
Όταν η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρή υπάρχει και η επιλογή λήψης αντι-ιικών φαρμάκων όπως η οσελταμιβίρη (Tamiflu). Ωστόσο τα φάρμακα αυτά απλώς μειώνουν τη διάρκεια της νόσου κατά περίπου μία ημέρα ενώ παράλληλα προσφέρουν ανακούφιση ενάντια σε κάποια από τα συμπτώματα.
Η θεραπεία του… ύπνου
Τώρα οι αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη AcPb προάγει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στη γρίπη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός ρινικού σπρέι το οποίο θα προάγει την παραγωγή της πρωτεΐνης έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να πολεμά ταχύτερα τον ιό. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι πάσχοντες απλώς θα «κοιμούνται» για να γίνουν καλά.
«Η γρίπη πλήττει τους πνεύμονες και οι θάνατοι πιθανότατα οφείλονται σε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες» ανέφερε ο καθηγητής Τζέιμς Κρούγκερ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Τώρα όμως είδαμε ότι χωρίς την AcPb στον εγκέφαλο, ο ιός είναι ακόμη πιο θανατηφόρος».
Ο καθηγητής προσέθεσε πως οι ειδικοί γνώριζαν ότι ο ιός της γρίπης πολλαπλασιάζεται εντός των πνευμόνων. «Ανακαλύψαμε όμως ότι φθάνει και σε περιοχές του εγκεφάλου προκαλώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση. Η αντίδραση αυτή προκαλεί την αυξημένη τάση για ύπνο η οποία βοηθά το σώμα να αντεπεξέρχεται στις λοιμώξεις».
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως ο ύπνος είναι άκρως σημαντικός στη μάχη ενάντια στις ιογενείς λοιμώξεις. Εκτιμάται ότι η πρωτεΐνη AcPb κάνει τους πάσχοντες να κοιμούνται περισσότερο όταν είναι άρρωστοι ώστε να νικήσουν ταχύτερα τη νόσο τους.
Τα πειράματα
Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain, Behaviour and Immunity», ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν έλλειψη του γονιδίου που κωδικοποιεί για την παραγωγή της πρωτεΐνης AcPb κοιμούνταν λιγότερο μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό της γρίπης. Τα συγκεκριμένα πειραματόζωα έγιναν επίσης πιο νωθρά, κρύωναν περισσότερο, έχασαν τους φυσιολογικούς κιρκαδικούς ρυθμούς τους και τελικώς πέθαναν σε μεγαλύτερους αριθμούς σε σύγκριση με τα ποντίκια χωρίς έλλειψη του γονιδίου τα οποία κοιμούνταν περισσότερο. «Το εύρημα αυτό μάς παρέχει επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το μοριακό μονοπάτι που εμπλέκεται στην ανάρρωση από τη γρίπη» κατέληξε ο καθηγητής Κρούγκερ.