•Κρατάμε την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τις τρίχες υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς την γραμμή των ούλων εκτελώντας μικρή κυκλική κίνηση έτσι ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών από το όριο ούλων – δοντιού.
•Ξεκινάμε από αριστερά προς τα δεξιά βουρτσίζοντας από τους γομφίους πίσω προς τα εμπρός.
•Στην επάνω γνάθο έχουμε 3 επιφάνειες δοντιών να βουρτσίσουμε .Μία απ’ έξω προς τις παρειές και τα χείλη, μία από μέσα και την ,μασητική επιφάνεια. Και στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών ( προς την υπερώα ) πάλι η θέση της οδοντόβουρτσας σε σχέση με τα ούλα πρέπει να είναι σε γωνία 45 μοιρών. Όσον αφορά τις μασητικές επιφάνειες η οδοντόβουρτσα είναι κάθετη.
•Αφού ολοκληρώσουμε την άνω γνάθο συνεχίζουμε με την κάτω όπου και εδώ με την ίδια τεχνική έχουμε να βουρτσίσουμε 3 επιφάνειες δοντιών. Απ’ έξω , μέσα και από πάνω. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα κάτω πρόσθια δόντια προς την εσωτερική επιφάνεια όπου εδράζει η γλώσσα και εκεί υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σάλιου.
•Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την γλώσσα. Βουρτσίζοντας την γλώσσα κατά το πλύσιμο των δοντιών απομακρύνονται τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στις θηλές της γλώσσας . Επίσης έτσι αποφεύγουμε και την κακοσμία. Βουρτσίζουμε τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα όσο πιο πίσω γίνεται στη βάση της γλώσσας έτσι ώστε να μην έχουμε τάση για εμετό και την φέρνουμε προς τα εμπρός τουλάχιστον 6-7 φορές.
Το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται με την ίδια σειρά για να μην ξεχνάμε καμία επιφάνεια έτσι ώστε να γίνεται μηχανική συνήθεια. Απαραιτήτως μετά το βούρτσισμα να γίνεται χρήση νήματος στα φυσικά δόντια και στις γεφυρες-στεφάνες να χρησιμοποιείται μεσοδόντιο βουρτσάκι. Τέλος, βουρτσίζουμε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για 2 λεπτά.