Όλοι γνωρίζουμε ότι, για να είμαστε καλά, θα πρέπει να έχουμε έναν υγιεινό τόπο ζωής, που περιλαμβάνει σωστή διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ και τακτική σωματική άσκηση. Όλοι, μικροί- μεγάλοι, άνδρες- γυναίκες, όσο και αν οι υποχρεώσεις μας πιέζουν!
Η τακτική άσκηση και η ενασχόληση με δραστηριότητες, που μας αρέσουν, είναι εποικοδομητικές για το σώμα και το πνεύμα μας. Πολλές φορές όμως, δεν ξέρουμε τι είδος άσκησης να διαλέξουμε. Ειδικά, αν δεν έχουμε κάποια προηγούμενη σχέση με την γυμναστική, η επιλογή άσκησης γίνεται… αλγόριθμος, χρόνου, σκοπού, γένους, φυσικής κατάστασης κλπ. Μπερδευόμαστε λοιπόν από τα διάφορα ονόματα και τα δύσκολα προγράμματα, που υπάρχουν στα γυμναστήρια και στην βιομηχανία του fitness, απογοητευόμαστε και έτσι τα παρατάμε!
Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το ωραίο φύλο, τις γυναίκες, να λύσουν τις απόρροιες τους για την γυμναστική και να τις παροτρύνουμε να ξεκινήσουν κάποια μορφή άσκησης, που θα τις κάνει ακόμα πιο όμορφες!
Η άσκηση, για να έχει ευεργετικές ιδιότητες, πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την κατάσταση υγείας και τις συστάσεις του γιατρού, που δεν αμελούμε να συμβουλευόμαστε, ειδικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Η συχνότητα δεν θα πρέπει καταπονεί το σώμα μας, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για να δούμε διαφορά στο σώμα μας, είτε εμφανισιακά, είτε σε θέμα δύναμης, αντοχής, ευλυγισίας ή οποιαδήποτε άλλου στόχου έχουμε θέσει.
Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όπως είναι λογικό, όλα πρέπει να γίνουν σταδιακά, για να μπορέσουμε και εμείς να ανταπεξέλθουμε και για να μην απογοητευτούμε και τα παρατήσουμε, ειδικά αν είμαστε αρχάριοι στο θέμα της γυμναστικής. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για να δούμε διαφορά εμφανισιακά στο σώμα μας πρέπει να υπάρξει ένα διάστημα σωστής εξάσκησης, διότι όπως ξέρεις: «η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία ημέρα»!
Οι μορφές ασκήσεις είναι πολλές. Για να μην σε μπερδέψω ενδεικτικά σου αναφέρω κάποιες βασικές κατηγορίες όπως είναι: η αερόβια άσκηση (πχ. Περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, χορός), οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, είτε με το βάρος του σώματος, είτε με κάποια αντίσταση (πχ. Βαράκια, λάστιχα, μπάρες, μπάλες), οι ολιστικές μορφές ασκήσεις (πχ. Pilates, bodybalance, yoga), οι πολεμικές τέχνες και συνδυασμοί αυτών.
Τα οφέλη της άσκησης, ακόμα και της ήπιας, είναι πολλά και γνωστά. Θα σου ξαναθυμίσω κάποια από αυτά, όχι γιατί δεν τα ξέρεις, αλλά για να σε παρακινήσω! Έχουμε λοιπόν: τόνωση του μυϊκού ιστού, μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, μείωση του κινδύνου αυξημένου σωματικού λίπους και παχυσαρκίας, τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος, διατήρηση της σωστής εγκεφαλικής και νοητικής λειτουργίας, καλή υγεία των οστών, καταπολέμηση της κατάθλιψης, καλύτερη ποιότητα ύπνου και καλύτερη σεξουαλική υγεία. Επίσης δεν ξεχνάμε την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και τόνωση της αυτοπεποίθησης και αποτελεσματικότερη διαχείριση του άγχους. Και μιας και το αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες, σου θυμίζω ότι η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου και στην καλύτερη πρωτεϊνοσυνθεση, δηλαδή λαμπερά μαλλιά, δέρμα και νύχια. Όλα αυτά και άλλα πολλά, είναι μόνο λίγες από τις ευεργετικές ιδιότητες, που σου προσφέρει η συστηματική γυμναστική, σε συνδυασμό πάντα με ένα πλάνο διατροφής, που σου παρέχει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται το σώμα σου μαζί και με επαρκή ξεκούραση.
Όμως τι άσκηση; Σε γενικές γραμμές προτείνεται ένας συνδυασμός αερόβιας γυμναστικής, ασκήσεων ενδυνάμωσης μαζί με ένα πρόγραμμα διαστάσεων ή ένα πρόγραμμα ολιστικής άσκησης, σου προσφέρουν όλα όσα χρειάζεσαι.
Αυτό, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης μπορεί να μεταφραστεί διαφορετικά. Για τις πιο αρχάριες μεταφράζεται σε μια μέρα την εβδομάδα, που θα περπατήσεις ή θα κανείς μια ώρα χορό ή ποδήλατο, σε μια μέρα, που θα κανείς μυϊκή ενδυνάμωση και σε μια μέρα, που θα ασχοληθείς περισσότερο με ασκήσεις ευλυγισίας, που προσφέρουν για παράδειγμα η γιόγκα, οι διατάσεις κλπ.
Όλα αυτά για μα γίνουν σωστά και να εξασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρξει κάποιος τραυματισμός από λάθος τεχνική, θα πρέπει να γίνονται υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου γυμναστή / γυμνάστριας, που γνωρίζει το στόχο, που έχεις για το σώμα σου και οποιαδήποτε πληροφορία για κάποιο τραυματισμό ή χρόνιο πόνο και την κατάσταση της γενικής υγείας σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαθέσεις κάποιο χρόνο, αλλά και χρήμα, για τα οποία θα αποζημιωθείς πολλαπλώς στο μέλλον, για να μπορέσεις να πας σε κάποιο γυμναστήριο ή σχολή χορού, πολεμικών τεχνών, κολυμβητήριο ή στούντιο για personal κλπ. ή να σου δείξει κάποιος γυμναστής που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι κάποιο ασκησιολόγιο.
Ακόμα και όταν οι παραπάνω παράμετροι δεν είναι εφικτοί, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην ασκηθείς. Η απλούστερη μορφή άσκησης που μπορείς να κανείς, ειδικά τώρα την άνοιξη, που ο καιρός είναι σύμμαχος σου σε αυτή σου την προσπάθεια για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, είναι μια βόλτα στην φύση ή στο κοντινότερο πάρκο ή άλσος. Κάτι τέτοιο συνδυάζει την άσκηση, τον ήλιο (βιταμίνη d) και την επαφή με την φύση, στοιχεία τα οποία έχουν αγχολυτική δράση συν τα πολλαπλά οφέλη, που αναφέραμε.20′ χαλαρό περπάτημα αρκούν για να νιώσεις ανανεωμένη!
Στο σημείο αυτό θέλω να σου τονίσω να μην ξεχάσεις ποτέ ότι τα αθλητικά σου παπούτσια είναι ο βασικός σου εξοπλισμός για τις περισσότερες μορφές άσκησης. Εκτός, από το κολύμπι και την γιόγκα, ακόμα και για ψώνια να πας θα δεις ότι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια είναι ό,τι πιο άνετο και μαλακό για το περπάτημα σου, γιατί ξέρω γυναίκα είσαι, θα περπατήσεις πολύ ώρα για τα ψώνια σου, ξέρω, ξέρω! Όπως επίσης σημαντικά είναι και τα αθλητικά σου ρούχα για να μπορείς να κινηθείς άνετα.
Φόρα λοιπόν τα αθλητικά σου, πάρε ένα μπουκαλάκι νερό και κάνε έναν περίπατο για αρχή και σκέψου παράλληλα εάν και για πόσο θα το υιοθετήσεις ως βασική σου άσκηση ή θα διαλέξεις και κάποια άλλη μορφή από αυτές που τώρα γνωρίζεις!