Τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση» που «θέτει σε κίνδυνο, την υγεία των ογκολογικών ασθενών».
Μάλιστα, ο ΙΣΑ αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση 55χρονου ασθενή -τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του Συλλόγου- , για τον οποίο εκκρεμεί αίτημα για έναρξη ακτινοθεραπείας από τον περασμένο Ιανουάριο.
«Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία ξεπερνά σταθερά τους δύο μήνες ενώ σε κάποια νοσοκομεία φτάνει τους πέντε μήνες. Πρόκειται για χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου», τονίζουν οι γιατροί.
Επιπρόσθετα, σημειώνουν, ο τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής: «Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την ζωή των ασθενών, με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα). Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών».