Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας συγκέντρωσε 1.000 απαντήσεις σε τρία ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τις διατροφικές επιλογές και την προσωπικότητα των συμμετεχόντων.
Το τελευταίο ερωτηματολόγιο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσδιορίσει τις πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας: την ειλικρίνεια, την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, την τερπνότητα και τον νευρωτισμό.
«Διαπιστώσαμε ότι η προσωπικότητα ενός ατόμου καθορίζει το γιατί και το τι επιλέγει να τρώει» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Carmen Keller. «Η έλλειψη ευσυνειδησίας κάνει τους ανθρώπους να τρώνε παρορμητικά και να χάνουν τον αυτοέλεγχό τους στη θέα δελεαστικών, εύγευστων και μυρωδάτων φαγητών».
Η ίδια ανέφερε ακόμη, ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι μπορεί να καταναλώνουν πολλά φαγητά υψηλής θερμιδικής αξίας για να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους.
Ακόμη, οι εξωστρεφείς μπορεί να τρώνε λιπαρά φαγητά και να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, επειδή τείνουν να τρώνε συχνά με άλλους ανθρώπους στο πλαίσιο κοινωνικών συναναστροφών.
Όσοι είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και σαλάτες και τείνουν να τρώνε λιγότερο συχνά κρέας.