Η ώρα άλλαξε, ο οργανισμός μας όμως πόσο έτοιμος είναι για την αλλαγή αυτή;

Αυτή η αλλαγή ουσιαστικά μετακινεί μια ώρα ημέρας από το πρωί και την πηγαίνει το βράδυ.

Πώς όμως οι αλλαγές της ώρας επηρεάζουν τον καθένα από εμάς; Αυτό εξαρτάται από την προσωπική υγεία, τις συνήθειες ύπνου, και τον τρόπο ζωής του καθενός.

Πώς επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι

Η μετακίνηση των ρολογιών μας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση αλλάζει το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι που χρησιμοποιεί το φως της μέρας για να συγχρονίζεται με το περιβάλλον, καθώς αλλάζουν οι εποχές.

Η αλλαγή της ώρας διαταράσσει αυτό τον συγχρονισμό, καθώς συμβαίνει απότομα.

Το πόσο καλά θα προσαρμοστούμε σε αυτή την αλλαγή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Πιο δύσκολο να χάνεις παρά να κερδίζεις μία ώρα

Σε γενικές γραμμές, για τον οργανισμό μας, είναι πιο δύσκολο όταν «χάνουμε» μια ώρα την άνοιξη απ’ ό,τι όταν «κερδίζουμε» μια ώρα το φθινόπωρο.

Είναι σαν να ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο και να αλλάζουμε ώρα.

Οταν, λοιπόν, θα πρέπει να κοιμηθούμε «νωρίτερα» απ’ ότι έχουμε συνηθίσει (όπως θα συμβεί απόψε) ίσως αντιμετωπίσουμε δυσκολία να αποκοιμηθούμε και αυξημένη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

alt

Πόσο χρόνο προσαρμογής χρειαζόμαστε;

Πόσο καιρό θα χρειαστούμε για να προσαρμοστούμε στις αλλαγές του χρόνου; Αν και λίγο απλοϊκό, ένας κανόνας αναφέρει ότι χρειάζεται περίπου μία ημέρα για να προσαρμοστεί ο οργανισμός μας για κάθε μία ώρα αλλαγής του χρόνου.

Ωστόσο, παίζουν ρόλο οι συνήθειες του ύπνου μας, οι ώρες ύπνου, αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή καφεΐνη κοντά στην ώρα του ύπνου.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε επίσης να νιώσετε μειωμένη ενέργεια και απόδοση, πρόβλημα στη συγκέντρωση και τη μνήμη, κούραση και υπνηλία.

alt

Κίνδυνοι για καρδιαγγειακό επεισόδιο

Για τους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά για ορισμένους η αλλαγή της ώρας μπορεί να πυροδοτήσει κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η μετάβαση στη θερινή ώρα μπορεί να αυξήσει κατά 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε καρκινοπαθείς και κατά 20% σε άτομα άνω των 65 ετών. Ο κίνδυνος για έμφραγμα μπορεί να είναι αυξημένος κατά 25% τη Δευτέρα για τους ευάλωτους ανθρώπους.

Επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από ασθενείς σε νοσοκομεία του Μίσιγκαν από το 2010 έως το 2013. Διαπίστωσαν ότι τη Δευτέρα μετά την αλλαγή της θερινής ώρας, υπήρχαν 25% περισσότερες καρδιακές προσβολές από ό,τι μια τυπική Δευτέρα.

Αυτά τα περιστατικά ήταν πολύ πιο συχνά τη Δευτέρα μετά την αλλαγή του χρόνου την άνοιξη και στη συνέχεια βαθμιαία κατά τη διάρκεια των άλλων ημερών της εβδομάδας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι ήδη ευάλωτοι σε καρδιακή νόσο μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αμέσως μετά τις ξαφνικές αλλαγές του χρόνου».

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, διαπίστωσε ότι η πιθανότητα καρδιακής προσβολής αυξάνεται κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εργάσιμων ημερών μετά την αλλαγή ώρας του Μαρτίου.

Αυξηση κινδύνου αυτοκτονιών για ευάλωτους ανθρώπους

Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι, για τα άτομα με διπολική διαταραχή, οι μεγάλες διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου μπορεί να είναι σοβαρές, και ενδεχομένως ακόμη και θανατηφόρες.

Οι ερευνητές στην Αυστραλία εξέτασαν αυτοκτονίες από το 1971 – 2001 για να διαπιστώσουν αν η αλλαγή του χρόνου είχε κάποια επίδραση στον αριθμό των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Τα αποτελέσματα ήταν ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας για τους άνδρες αυξάνονταν τις πρώτες εβδομάδες μετά το χρόνο εφαρμογής της θερινής ώρας.

Αύξηση τραυματισμών στον χώρο εργασίας

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας» έλεγξε κατά πόσο οι τραυματισμοί στον χώρο εργασίας κατά τις περιόδους αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας συνδέονται με τη θερινή ώρα.

Διαπίστωσαν ότι, τη Δευτέρα μετά από μια ώρα χαμένου ύπνου, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν στον χώρο της δουλειάς τους και μάλιστα σοβαρά.

Αντίθετα, όταν κερδίζουμε μια ώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των τραυματισμών που υπέστησαν ή στη σοβαρότητά τους.