Tο αντιγριπικό εμβόλιο αποτελείται είτε από πλήρως αδρανοποιημένο ιό της γρίπης είτε από μικρά τμήματα αυτού, τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παράγει αντισώματα ενάντια στον ιό της γρίπης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ θέλησαν να εξετάσουν αν και κατά πόσον επηρεάζεται η αποδοτικότητα του εμβολίου από το βιολογικό μας ρολόι και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες με επικεφαλής την λέκτορα Συμπεριφορικής Ιατρικής δρα Άννα Φίλιπς, επιστράτευσαν 276 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από ανοσολογικά νοσήματα ούτε έπαιρναν φάρμακα που να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες, εμβολιάζοντας τους μισούς το πρωί μεταξύ 9 και 11 π.μ. και τους υπόλοιπους το απόγευμα μεταξύ 3 και 5 μ.μ.
Ένα μήνα αργότερα, υπέβαλλαν τους εθελοντές τους σε αναλύσεις αίματος για να καταγράψουν τα επίπεδα των αντισωμάτων που είχε δημιουργήσει ο οργανισμός τους στα τρία στελέχη των ιών της γρίπης που περιείχε το αντιγριπικό εμβόλιο που έκαναν.
Όπως διαπίστωσαν, και στις δύο ομάδες υπήρχαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων, αλλά σε όσους είχαν εμβολιαστεί το πρωί η αύξηση ήταν πολλαπλάσια σε δύο από τα τρία στελέχη.
Η διαφορά αυτή ήταν κοινή και στα δύο φύλα, ενώ δεν μπόρεσε να εξηγηθεί με άλλους παράγοντες, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός κατά τις πρωινές ώρες αποτελεί έναν απλό τρόπο για αυξημένη αποδοτικότητα του αντιγριπικού εμβολίου, δίχως ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε η δρ Φίλιπς.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Vaccine», η Χρονοβιολογία, η επιστήμη που μελετά τις επιδράσεις των βιολογικών κύκλων στη ζωή και την υγεία, έχει δείξει ότι οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις.