-Αν η γλώσσα είναι κίτρινη, μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα. Παρατηρείται στην ηπατίτιδα, την απόφραξη του χοληδόχου πόρου κλπ.
-Αν η γλώσσα είναι ωχρή, δείχνει μείωση του ποσοστού αιμοσφαιρίνης στο αίμα, που μπορεί να συνδέεται με σοβαρή αναιμία.
-Αν η γλώσσα είναι μπλε, δείχνει μείωση του οξυγόνου στο αίμα. Συμβαίνει στην καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια και στην ανοξία.
-Αν η γλώσσα έχει καστανό χρώμα, μπορεί να οφείλεται σε αύξηση της ουρίας και άλλων αζωτούχων προϊόντων στο αίμα.
-Εάν η γλώσσα έχει άσπρο χρώμα, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στη μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Αν όμως εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή πλάκες στη γλώσσα, αυτό είναι μια κατάσταση που ονομάζεται λευκοπλακία και απαιτεί προσοχή, καθώς θεωρείται προκαρκινικό στάδιο.
-Αν η γλώσσα παρουσιάζει λευκές αλλοιώσεις, πιθανώς να οφείλεται σε καντιντίαση, μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τους βλεννογόνους του σώματος.
-Εάν η γλώσσα είναι παραπάνω υγρή από το κανονικό, τότε μπορεί να σημαίνει πως, υπάρχουν προβλήματα πέψης και κυκλοφορίας του αίματος.
-Εάν είναι λεπτή, μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει μειωμένη όρεξη για φαγητό αλλά και γενικότερα κακή διάθεση.
-Εάν η γλώσσα είναι ξηρή, τότε μάλλον υπάρχει αφυδάτωση.
-Εάν η γλώσσα είναι πρησμένη και έχει σημάδια από τα δόντια, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε κούραση ή προβλήματα χώνεψης των τροφών.
-Εάν πονάει, μπορεί να φταίει ένας πονόδοντος, πόνος στα ούλα, αναιμία, νευραλγία ή ακόμη και ένας έρπητας στο στόμα. Αν ο πόνος επιμένει χρειάζεται επίσκεψη σε ειδικό.
-Εάν η γλώσσα έχει εξογκώματα, μπορεί να φταίει μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο, ο υποθυρεοειδισμός, γενικές μολύνσεις, κακοήθη αναιμία, ένα λεμφαγγείωμα. Η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη για μια λεπτομερή εξέταση όπως επίσης και στην περίπτωση που υπάρχει αλλαγή στην υφή και τη μορφολογία της.
-Εάν η γλώσσα βγάζει τρίχες, μπορεί να φταίνε χρόνιες διαταραχές ή μόλυνση από βακτήρια.
-Εάν η γλώσσα τρέμει, πιθανότατα να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές ή στο γεγονός ότι, ο θυρεοειδής αδένας δε λειτουργεί σωστά.
Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλοίωση μορφής της γλώσσας, επισκεφθείτε τον γιατρό.