Βάσει των στοιχείων του συστήματος RAPEX για το 2014, τα μη ασφαλή προϊόντα, προέρχονται σε ποσοστό 64% από την Κίνα και το Χόνγκ Κόνγκ, σε 14% από την ΕΕ 14%, σε 7% είναι άγνωστης προέλευσης 7%, ενώ ποσοστό 3% ήταν τουρκικά και 12% από διάφορες άλλες χώρες.
Πάντως, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κεκελέκη, “για το πρόβλημα που υπάρχει με τα κινεζικά προϊόντα, δεν ευθύνεται η Κίνα, αλλά την ευθύνη έχουν οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς, που ορίζουν τα «ποιοτικά» στάνταρτς των παραγγελιών τους με βάση την τιμή”. “Έχουμε μάθει να κάνουμε εξαγωγή των ευθυνών μας”, είπε, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του κέντρου, Νίκος Τσεμπερλίδης τόνισε ότι, «οι καταναλωτές πληρώνουν το τίμημα των χαμηλών τιμών, σε μία εποχή που η τιμή είναι το κυριότερο κριτήριο επιλογής στην αγορά ενός προϊόντος”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος RAPEX το 2014 έγιναν 2.435 κοινοποιήσεις μη ασφαλών προϊόντων, αυξημένες κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι 2.155 κοινοποιήσεις αφορούσαν προϊόντα που έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τους καταναλωτές, ενώ βάσει της έρευνας, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στα μη ασφαλή προϊόντα, αφού στις διάφορες κατηγορίες προϊόντων έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα σε παιχνίδια (πρώτα σε κοινοποιήσεις με 650), στα ενδύματα, αλλά και στα προϊόντα παιδικής φροντίδας.
Οι χώρες με τις περισσότερες κοινοποιήσεις, αυτές δηλαδή που κάνουν και τους περισσότερους προληπτικούς ελέγχους, είναι οι: Ουγγαρία (291), Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Κύπρος. Η Ελλάδα, παρόλο που την εποχή πριν την οικονομική κρίση βρισκόταν μεταξύ πρώτης και δεύτερης θέσης στο θέμα των κοινοποιήσεων, έχει υποχωρήσει στην κλίμακα των 31 χωρών που μετέχουν στο σύστημα, “επειδή έχουν χαλαρώσει οι μηχανισμοί προληπτικών ελέγχων της αγοράς”, όπως υπογράμμισε η κ. Κεκελέκη. Το αποτέλεσμα είναι, από τις 82 κοινοποιήσεις του 2012, στη χώρα μας το 2013 έγιναν 70 κοινοποιήσεις και 63 πέρυσι.
Τα προβλήματα με τα μη ασφαλή προϊόντα, αυξήθηκαν κατά πολύ μαζί με την αύξηση των πωλήσεων μέσω του διαδικτύου. «Η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στην αναθεώρηση της Οδηγίας για την ασφάλεια των προϊόντων πλην τροφίμων, αυστηροποιώντας τους όρους», υποστήριξε η κ. Κεκελέκη.