Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η υψηλή κατανάλωση καφέ, δηλαδή η κατανάλωση περισσότερων από 3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, σε σχέση με τη χαμηλή κατανάλωση.
Και αν η μείωση του κινδύνου, ανέρχεται στο 12%, τότε σημειώστε ότι για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ, ο κίνδυνος είναι ακόμη χαμηλότερος κατά 3%! Επιπλέον, βρέθηκε μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση, είναι ότι και ο ντεκαφεινέ καφές, μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην ύπαρξη των υπολοίπων συστατικών του καφέ, όπως για παράδειγμα τα αντιοξειδωτικά, και όχι στην καφεΐνη.
Συμπερασματικά, ο Stefano Malerba και οι συνεργάτες τους, δικαιώνουν τους λάτρεις του ελληνικού αλλά και του στιγμιαίου καφέ και ενισχύουν την διάθεσή τους για συστηματική κατανάλωση του αγαπημένου τους ροφήματος.