Ένας στους τρεις άνδρες και γυναίκες στη χώρα έχουν πίεση. Αυτό προκύπτει από τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.
Παράλληλα, προκύπτει ότι τρεις στους τέσσερις είτε δεν το ξέρουν είτε δεν κάνουν τίποτε γι’ αυτό.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται ευρέως διαδεδομένες και εντελώς λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τη συγκεκριμένη πάθηση.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας, Κωνσταντίνος Τσιούφης, γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από τους μύθους που επικρατούν σχετικά με την πίεση.

Αναλυτικά:
Μύθος: Δεν πειράζει αν έχω λίγη πίεση
Αλήθεια: Αν πράγματι μόλις την αναπτύξατε όντως δεν πειράζει, αλλά αν περνάει ο καιρός και την αφήσετε αρρύθμιστη, μπορεί να κοστίσει τη ζωή σας, διότι προκαλεί βλάβες στις αρτηρίες, στην καρδιά, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο και στα άλλα όργανα του σώματος.
Και το χειρότερο όλων: θα το κάνει χωρίς καν να το αντιληφθείτε (πόσες φορές έχετε ακούσει: «πέθανε από την καρδιά του, αλλά δεν ήξερε ότι είχε πρόβλημα;»). Εξού και η ονομασία «σιωπηλός δολοφόνος», όπως την αποκαλούν οι γιατροί.

Μύθος: Εφόσον ο ένας αριθμός της πίεσης είναι φυσιολογικός, δεν έχω πρόβλημα
Αλήθεια: Και όμως έχετε. Αν και κατά περιόδους το ενδιαφέρον των γιατρών και του κόσμου επικεντρώθηκε άλλοτε στη μεγάλη πίεση (επιστημονικά λέγεται συστολική πίεση) και άλλοτε στη μικρή (διαστολική πίεση) η αλήθεια είναι ότι για την καρδιά είναι εξίσου επικίνδυνες οι αυξημένες τιμές και των δύο.
Έτσι, τα νέα άτομα πάσχουν κυρίως από διαστολική υπέρταση, τα μέσης ηλικίας από μεικτή υπέρταση (συστολο-διαστολική υπέρταση) και τα ηλικιωμένα από μεμονωμένη συστολική υπέρταση. Επομένως, όποιος αριθμός της πίεσής σας και να είναι αυξημένος πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό.

Μύθος: Δεν βάζω αλάτι στο φαγητό, άρα δεν θα πάθω πίεση
Αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει, διότι ποσοστό έως 75% του άλατος που καταναλώνουμε είναι κρυμμένο στα τρόφιμα που αγοράζουμε από το εμπόριο (μόνο το ψωμί περιέχει το 40%, σύμφωνα με μελέτες της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης).
Επομένως, αν θέλετε να τρώτε λιγότερο αλάτι, να ελέγχετε στις ετικέτες των τροφίμων πόσο νάτριο (αυτό είναι το αλάτι) περιέχουν.

Μύθος: Το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι κόσερ είναι λιγότερο επιβαρυντικά
Αλήθεια: Από χημικής πλευράς το επιτραπέζιο, το θαλασσινό και το χοντρό (κόσερ) αλάτι έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε νάτριο (40%) και επηρεάζουν εξίσου την πίεση.

Μύθος: Νιώθω μια χαρά, αποκλείεται να έχω πίεση
Αλήθεια: Μην περιμένετε να κοκκινίσετε ή να νιώσετε ότι βουίζει το κεφάλι σας για να υποψιασθείτε ότι έχετε υπέρταση. Η υπέρταση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, γι’ αυτό και πολλοί μαθαίνουν ότι πάσχουν από αυτήν μετά το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.

Μύθος: Με τα φάρμακα ρύθμισα την πίεσή μου, οπότε τώρα μπορώ να τα κόψω
Αλήθεια: Η υπέρταση συνήθως είναι μία χρόνια ασθένεια και το ενδεχόμενο διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να το συναποφασίσετε με τον γιατρό σας.

Μύθος: Πίνω κρασί γιατί κάνει καλό στην καρδιά
Αλήθεια: Πάνω από δύο ποτηράκια των 150 ml την ημέρα για τους άνδρες και από ένα για τις γυναίκες μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση.