Η φυσική δραστηριότητα και μάλιστα οι αεροβικές ασκήσεις μπορεί να βελτιώσουν τον όγκο του εγκεφάλου και να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κηπουρική και ο χορός μπορεί να βελτιώσουν τη δομή του εγκεφάλου και εξαιτίας αυτής της επίδρασης δρουν προστατευτικά έναντι της άνοιας.
Όπως γράφουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στην «Επιθεώρηση Νόσου Αλτσχάιμερ» (JAD), μελέτησαν 876 εθελοντές, ηλικία 65 ετών και άνω, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση των νοητικών δεξιοτήτων τους και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους.
Συνολικά εξετάσθηκε η ενασχόλησή τους κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες με 15 διαφορετικές δραστηριότητες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων κολύμβηση, πεζοπορία, τζόγγινγκ, τένις,περπάτημα, κηπουρική, κούρεμα γκαζόν, μάζεμα φύλλων από τον κήπο, γκολφ, ποδηλασία σε υπαίθριους χώρους, χορός και στατική ποδηλασία.
Οι εθελοντές έκαναν επίσης μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου που αναλύθηκε με προηγμένους αλγόριθμούς για να αξιολογηθεί ο όγκος της φαιάς ουσίας σεδιάφορα τμήματά του.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωναν οι εθελοντές στις προαναφερθείσες φυσικές δραστηριότητες, τόσο μεγαλύτερο όγκο είχαν στους μετωπιαίους, τους κροταφικούς και τους βρεγματικούς λοβούς του εγκεφάλου τους, καθώς και στον ιππόκαμπο – την δομή του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη.
Επιπλέον οι εθελοντές με τη μέγιστη αεροβική φυσική δραστηριότητα διέτρεχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ στην πορεία της μελέτης.
Ακόμα, δε, και όσοι είχαν ήπια νοητική διαταραχή, η οποία συχνά εξελίσσεται σε νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά δαπανούσαν πολλές θερμίδες σε αεροβικές φυσικές δραστηριότητες, είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή.
«Είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται σε τόσο μεγάλο αριθμό εθελοντών η προστατευτική δράση της φυσικής δραστηριότητας έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ με την βελτίωση του όγκου του εγκεφάλου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σάιρους Α. Ράτζι, από το UCLA.
Και συνέχισε: «Επειδή δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση για τη νόσο, ο στόχος μας είναι η πρόληψή της – και η συστηματική φυσική δραστηριότητα φαίνεται ότι αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους».