Η υπερκατανάλωση του αλατιού, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών, συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν, επιπλέον, ενδείξεις που το συσχετίζουν και με άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.
Γι’ αυτό και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Υγείας (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας δίνει ιδέες για αντικατάσταση του αλατιού με αρωματικά και βότανα και σας προειδοποιεί για τις συνέπειες της κατάχρησης.
Μια «έξυπνη» λύση για να περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού είναι η αντικατάσταση όλου ή μέρους της ποσότητας που χρησιμοποιείτε με μυρωδικά και βότανα τα οποία υπάρχουν σε αφθονία και εξαιρετική ποιότητα στη χώρα μας.
Το αλάτι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί, σε μεγάλο βαθμό, με φρέσκα ή και αποξηραμένα μυρωδικά. Τα μυρωδικά όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών αλλά το εμπλουτίζουν και με ωφέλιμες ουσίες όπως είναι τα αντιοξειδωτικά.
Ποια είναι τα πιο δημοφιλή; Ο άνηθος, ο βασιλικός, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο μάραθος, η δάφνη και βέβαια η ρίγανη.
Τι άλλο είναι καλό να θυμάστε:
-Όπου είναι δυνατό, προτιμήστε να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά σε σαλάτες ή συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ψήσιμο ή βράσιμο, φροντίστε να τα πλένετε προσεκτικά πριν τη χρήση.
-Να αποθηκεύετε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε σκιερό μέρος και μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητά τους (περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
-Εκτός από τα μυρωδικά βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για αλάτι μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο ή αποξηραμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής.
-Είναι πιο εύκολο να πετύχετε τη μείωση του αλατιού και την αντικατάστασή του με μυρωδικά σταδιακά, ώστε να έχετε χρόνο να προσαρμοστείτε στις νέες γεύσεις.