Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο σχετικά με τη χρήση των αντιδιαβητικών φαρμάκων τύπου , τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή ως μέσο απώλειας βάρους. Παρότι προορίζονται για τη ρύθμιση του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, η ευρεία χρήση τους από υγιή άτομα για λόγους αισθητικής εγείρει σοβαρές ανησυχίες.

Η κατανάλωσή τους παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και στην Ελλάδα, με πολλούς να τα προμηθεύονται χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, προβλήματα στο πάγκρεας και διαταραχές στον μεταβολισμό.

Δείτε επίσης 

Η δραστική ουσία του Ozempic, η σεμαγλουτίδη, μιμείται τη δράση της ορμόνης GLP-1, προάγοντας την έκκριση ινσουλίνης και προκαλώντας αίσθημα κορεσμού. Ωστόσο, η χρήση του σε μη διαβητικούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Παχυσαρκία: «Σήμα κινδύνου» από τους ειδικούς για το Ozempic

Συχνά αναφέρονται γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, διάρροια, κοιλιακό άλγος, έμετος και δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο «Ozempic face», όπου το πρόσωπο εμφανίζεται αδυνατισμένο και γερασμένο λόγω απώλειας λιπώδους ιστού.



Οι γιατροί τονίζουν πως τα φάρμακα αυτά δεν είναι εγκεκριμένα για την απώλεια βάρους σε άτομα χωρίς διαβήτη και καλούν το κοινό να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό πριν από οποιαδήποτε χρήση. Υπενθυμίζουν ότι η απώλεια βάρους πρέπει να επιτυγχάνεται με ασφαλείς και επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους, όπως ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Δείτε ακόμη