Αν περνάμε πάνω από 1 ώρα καθημερινά πίσω από το τιμόνι μπορεί να πάρουμε περισσότερα από 2 κιλά προειδοποιούν οι ερευνητές.

Αν οδηγούμε πολύ και συχνά – πάνω από μια ώρα καθημερινά – αυξάνουμε τα κιλά μας κατά περίπου 2,5 περισσότερα από όσους χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο λιγότερο από 15 λεπτά καθημερινά. Επίσης αυξάνει η περίμετρος της μέσης μας κατά 1,5 εκατοστό.

Παράλληλα αυξάνονται και οι πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού και διαβήτη και κατ’ επέκταση ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Μάλιστα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες επειδή τείνουν να οδηγούν περισσότερο από τις γυναίκες.

Η πρόταση των επιστημόνων είναι να προσπαθούμε να αποφεύγουμε το αυτοκίνητο και να προτιμούμε να περπατάμε ή να κάνουμε ποδήλατο για τις μετακινήσεις μας.

Η έρευνα, που έγινε από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ανέλυσε τις συνήθειες 2800 ενηλίκων οδηγών καθώς και το βάρος τους, την περίμετρο της μέσης τους και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.

Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δείχνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κοιλιά ενός άνδρα τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να πάθει καρκίνο του προστάτη (για κάθε 10 εκατοστά που μεγαλώνει η περίμετρος της μέσης αυξάνεται κατά 13% η πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη), υπογραμμίζεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη να αποφεύγουμε το αυτοκίνητο και να περπατάμε όσο πιο πολύ γίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025