Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό με τους ενήλικες να μολυνθούν από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, αλλά έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες. Η νέα μελέτη, μία από τις πιο λεπτομερείς που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την εξάπλωση του ιού, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από την Κίνα, φωτίζει περισσότερο το ρόλο των παιδιών στη νέα επιδημία και στη μετάδοση του ιού.
Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθούν, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Όμως έως τώρα δεν ήταν σαφές αν τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα το νέο κοροναϊό ή αν ο οργανισμός τους καταπολεμά πιο αποτελεσματικά τη λοίμωξη.
«Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Τζάστιν Λέσλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, σύμφωνα με το “Nature”, ο οποίος ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης μαζί με Κινέζους επιδημιολόγους. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.
Η μοναδικότητα της νέας έρευνας έγκειται στο ότι δεν εστίασε μόνο σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό, αλλά επίσης σε μεγάλους αριθμούς κοντινών επαφών των ασθενών, από τους οποίους κάποιοι είχαν κολλήσει και αυτοί, ενώ άλλοι όχι. Οι Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες παρακολούθησαν 391 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη Covid-19, καθώς και 1.286 στενές επαφές τους με βάση την αντίστοιχη ιχνηλάτηση.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που εκτίθενται στον ιό, έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο να μολυνθούν και αυτά, όσο έχουν και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι. Από τα μικρά παιδιά που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των στενών επαφών των ασθενών, το 7% διαγνώστηκαν στη συνέχεια με τον ιό, έναντι 8% μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Η μελέτη βρήκε επίσης ότι όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει κολλήσει τον κοροναϊό και συνεπώς έχουν έλθει σε στενή επαφή μαζί του, έχουν περίπου έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν και αυτοί, σε σύγκριση με όσους είχαν επαφή με τον ασθενή, αλλά δεν συμβίωναν μαζί του.
«Είναι πιθανότατα η πρώτη σαφής ένδειξη ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενηλίκους στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Μπεν Κάουλινγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος αναρωτήθηκε κατά πόσο το γεγονός ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μαζικά κρούσματα στα σχολεία μπορεί να οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα των παιδιών είναι απλώς ήπια.
Ερωτηματικό, σύμφωνα με τον δρα Λέσλερ, παραμένει αν τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικά στην αλυσίδα μετάδοσης του νέου ιού, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, στην περίπτωση της οποίας τα παιδιά συχνά αναπτύσσουν συμπτώματα, αλλά και βοηθάνε στη μετάδοσή της σε άλλους ανθρώπους. «Αυτό είναι ένα από τα τελευταία κρίσιμα σήμερα ανοιχτά ερωτήματα και προσπαθούμε να δώσουμε μια απάντηση. Έχω ένα επτάμηνο και ένα εξάχρονο παιδί και δεν μπορώ να φανταστώ ότι, αν έχουν τον ιό, δεν θα τον μεταδώσουν σε κάποιον», ανέφερε ο Αμερικανός επιδημιολόγος.
Το όλο ζήτημα έχει γενικότερες επιπτώσεις στις προσπάθειες επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού, μεταξύ άλλων με μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων. «Η νέα μελέτη παρέχει μια ένδειξη-κλειδί που υποστηρίζει το κλείσιμο των σχολείων ως αποτελεσματική παρέμβαση», δήλωσε η επιδημιολόγος Κέιτλιν Ρίβερς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.