Ο πρόεδρος της ΕΚΕ υπογραμμίζει ότι «οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εν μέσω πανδημίας και είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να είναι .

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που εορτάζεται σήμερα σε όλον τον κόσμο, έρχεται να μας υπενθυμίσει την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση των ασθενών για τα καρδιαγγειακά.

Για όσα σημαντικά πρέπει να ξέρει ο πολίτης για την καρδιαγγειακή του υγεία, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και διευθυντής στη Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», Ιωάννης Κανακάκης.

«Αναμφισβήτητα, η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια ημέρα αφύπνισης για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την καρδιαγγειακή ιατρική. Αποτελεί μια ευκαιρία να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν και στην πανδημία», αναφέρει ο κ. Κανακάκης. Περισσότερη ευαισθητοποίηση, καλύτερη πρόληψη και στοχευμένη διαχείριση των καρδιαγγειακών νόσων είναι το μήνυμά του.

Η αξιοποίηση της δύναμης που έχει η ψηφιακή υγεία και η οποία μπορεί να συμβάλει στην πρόσθετη ευαισθητοποίηση των πολιτών, την καλύτερη πρόληψη και την πιο άρτια διαχείριση των καρδιαγγειακών νόσων αποτελεί το κύριο περιεχόμενο του μηνύματος του Word Heart Day 2021.

Επομένως, προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, καθίσταται ιδιαίτερης σημασίας η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στη μάχη ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους (ασθενείς, ιατρούς κ.ά.) να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν για καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και φροντίδα παθήσεων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Καρδιαγγειακές παθήσεις και covid-19

Σε ερώτηση αν η πανδημία αποπροσανατόλισε τους ασθενείς από την καρδιαγγειακή τους υγείας και πως έχει επηρεάσει η covid-19, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ο κ. Κανακάκης, τονίζει ότι «ο φόβος του κορονοϊού ώθησε τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθών, να αποφεύγουν τα νοσοκομεία και τους γιατρούς με τον φόβο ότι θα κολλήσουν τον ιό. Για παράδειγμα κάποιοι ασθενείς ακυρώνουν ή αναβάλλουν για αργότερα τα προγραμματισμένα τους ραντεβού, κάτι που ενδέχεται να αποβεί καταστροφικό για την υγεία τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη το γεγονός ότι η πανδημία -πανευρωπαϊκά- κυριολεκτικά έκλεισε στο σπίτι πολλούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να έλθουν στο προσκήνιο όλες οι δυσμενείς επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, της μη ισορροπημένης διατροφής, του καθημερινού άγχους, του καπνίσματος και άλλων παραγόντων κινδύνου».

Συμβουλές προς τους καρδιαγγειακούς ασθενείς

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ υπογραμμίζει ότι «οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εν μέσω πανδημίας και είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Θα πρέπει κυρίως να γνωρίζουν ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν διαχρονικά υψηλού κινδύνου καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενώ η μη έγκαιρη αντιμετώπισή τους μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς και αναπηρία.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι:

Ακολουθήστε ένα υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς κάπνισμα, με περιορισμό του άλατος, διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους με καθημερινό πρόγραμμα άσκησης και ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή.

Αν είστε καρδιαγγειακός ασθενής, μην αφήνετε την COVID-19 να σας εμποδίζει να παρακολουθείται τακτικά την υγεία σας. Και μην αποφύγετε να καλέσετε βοήθεια από το ΕΚΑΒ ή να αναζητήσετε συμβουλές από τον Καρδιολόγο σας.

Οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν την επιστήμη και να εμβολιαστούν.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει τοποθετηθεί υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός για τον SARS-COV2 αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί αποτελούν το κυριότερο όπλο της επιστήμης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ιδίως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, έχουν σημαντικό όφελος από τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά τη σχέση εμβολίων και οξέων ισχαιμικών επεισοδίων, δεν έχει φανεί καμία συσχέτιση.

Επομένως, οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν την επιστήμη και να εμβολιαστούν για να προστατέψουν τον εαυτό τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025