Το έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν κάποιος θρόμβος αίματος φράζει τη ροή του αίματος μέσα σε μία αρτηρία της καρδιάς.

Η απώλεια ροής αίματος στο μυ της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή νέκρωση σε ένα μέρος της καρδιάς. Μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία γι’ αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, καταγράφεται αύξηση των θανάτων από καρδιακά αίτια στα άτομα κάτω των 45 ετών. Ειδικά στις Ελληνίδες ηλικίας 45-54 ετών παρατηρείται συνεχής και σημαντική αύξηση των καρδιακών θανάτων λόγω παχυσαρκίας και καπνίσματος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι γυναίκες που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιου καρδιακού νοσήματος, πρέπει να κάνουν τα εξής:

– Μετά την εμμηνόπαυση να υποβληθούν σε στρες τεστ, ειδικά αν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή είναι παχύσαρκες ή αν θέλουν να ξεκινήσουν συστηματικά έντονη σωματική άσκηση ή στην περίπτωση που αισθανθούν πίεση στο στήθος ή δύσπνοια κατά την ανάβαση σε σκάλα ή σε ανηφορικό περπάτημα.

– Να μειώσουν το συναισθηματικό στρες, με γυμαστική, διαλογισμό ή γιογκα. Το συναισθηματικό στρες είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου κυρίως για τις γυναίκες.

– Να γνωρίζουν τα συμπτώματα του εμφράγματος, που περιλαμβάνουν ναυτία, δύσπνοια, έντονη κόπωση και πόνο στην κάτω γνάθο.

– Να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Αν και μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει την HDL («καλή») χοληστερόλη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συντελέσει σε διόγκωση του καρδιακού μυ, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

– Κατά τη διάρκεια των πολύωρων ταξιδιών να πίνουν άφθονες ποσότητες νερού και μπορούν να κινούν τα κάτω άκρα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025