Tις δραματικές επιπτώσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα στην ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία αλλά και την ιατρική κοινότητα επισημαίνει με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας , κ. Αλέξη Τσίπρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), απευθύνοντας παράλληλα ύστατη έκκληση για την απόσυρσή του ώστε να αποτραπεί το καταστροφικό αποτέλεσμα και για την έναρξη ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου.
«Εάν ψηφιστεί η πρόταση αυτή, οδηγείτε σε επαγγελματικό αφανισμό δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Αφού εδώ και περισσότερο από οκτώ χρόνια αγωνίζονται να επιβιώσουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, υπό το βάρος της πρωτόγνωρης σε ένταση και διάρκεια οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Πατρίδα και δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας» αναφέρεται στην επιστολή του ΙΣΑ.
Το προεδρείο του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας υπογραμμίζει πως «οι γιατροί αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να δοθεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό σύστημα. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει εξοντώνοντας οικονομικά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας».
Η δυσβάσταχτη και παράλογη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τον ΙΣΑ, δίνει το τελειωτικό χτύπημα, ειδικά στους νέους επιστήμονες που ξεκινούν τη καριέρα τους αλλά και στους επαγγελματίες με τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.
«Δημεύεται» το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών
Το παράδειγμα που επικαλούνται είναι ενδεικτικό: Με το προωθούμενο ασφαλιστικό σύστημα ένας ιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 15.000 ευρώ. Η ίδια επιβάρυνση ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιστήμονες .
«Αν ψηφιστεί το σχέδιο αυτό, ουσιαστικά δημεύεται αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά, το 75% έως 80% των εισοδημάτων, όσων Ελλήνων πολιτών έχουν ελεύθερο επάγγελμα» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο ασφαλιστικό σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη». Επιπλέον, υπενθυμίζει επιχειρείται η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς να έχουν προηγηθεί σοβαρές αναλογιστικές μελέτες κι ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος.
Ενισχύεται η παραοικονομία
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών, η υπέρμετρη κι εκτός λογικής αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει η Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει όπως αναφέρουν ότι «τα έσοδα του Κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθούν, θα αυξηθεί η παραοικονομία και η εισφοροδιαφυγή. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, όχι μόνον από επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και από εργαζόμενους που οι θέσεις τους συνδέονται με την επαγγελματική δραστηριότητα των παραπάνω επαγγελματικών ομάδων».
Στον ιατρικό χώρο η εικόνα συγκεκριμενοποιείται και είναι… σκούρα: «θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των ιατρείων κι εργαστηρίων της γειτονιάς , γεγονός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών καρτέλ της υγείας κι ευνοεί τη λειτουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων. Ενώ θα αυξηθεί η μετανάστευση του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού της χώρας, για την εκπαίδευση του οποίου έχει πληρώσει δισεκατομμύρια ο έλληνας φορολογούμενος».
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο υπονομεύει κάθε προσπάθεια να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Γιατί ανάπτυξη χωρίς τις παραγωγικές δυνάμεις και το κατάλληλο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, δεν μπορεί να υπάρξει» τονίζουν οι γιατροί στην επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και καταλήγοντας ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, για την δημιουργία ενός δίκαιου και μακροπρόθεσμα βιώσιμου συστήματος.