Οι μεσήλικες και οι νεαροί ενήλικες που τρώνε πολλές φυτικές ίνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το εύρημα αυτό προστίθεται σε εκείνα που συσχετίζουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, παχυσαρκίας και αυξημένης χοληστερόλης.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 11.079 άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών (η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 47 χρόνια).
Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τέσσερις ομάδες, αναλόγως με το πόσες φυτικές ίνες έτρωγαν σε καθημερινή βάση. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τις πιθανότητες που είχαν να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνυπολογίζοντας άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Στους εθελοντές ηλικίας 20 έως 39 ετών και σε όσους ήταν 40 έως 59 ετών, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), το οποίο διεξάγεται στην Ατλάντα.