Τα οστά μας παραμένουν δυνατά σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης. Από τη στιγμή, όμως, που θα φτάσουμε και θα ξεπεράσουμε τα 30 χρόνια χωής, αρχίζουν να αποδυναμώνονται.

Στην οστεοπόρωση, το ασβέστιο είναι αυτό που θα μας σώσει. Οι ενήλικες έως 50 ετών χρειάζονται 1.000 mg ανά ημέρα. Από τα 51 και μετά οι γυναίκες και από τα 71 και μετά οι άνδρες, χρειάζονται 1.200 mg κάθε μέρα. Τα 235ml γάλακτος, είτε αποβουτυρωμένο, είτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είτε και πλήρες, παρέχουν περίπου 300mg ασβεστίου.

Η βασική πηγή ασβεστίου είναι φυσικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί κλπ). Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη;

Υπάρχουν πολλές μη-γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου. Ας δούμε τί μπορείτε να κάνετε.
Μειώστε τα αναψυκτικά: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αναψυκτικών αυξάνει τα επίπεδα φωσφόρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει “διαρροή” υπάρχοντος ασβεστίου από τα οστά και να εμποδίσει την απορρόφηση νέου διαιτητικού ασβεστίου.
Πάρτε βιταμίνη D: Το ασβέστιο απορροφάται από το σώμα και χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει αρκετή βιταμίνη D στον οργανισμό σας. Μην ξεχνάτε ότι το φως του ήλιου βοηθά το σώμα να δημιουργήσει με φυσικό τρόπο βιταμίνη D.
Όσπρια: Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αλλά και σε πρωτεΐνη. Ειδικά τα φασόλια είναι ίσως η καλύτερη επιλογή.
Σολομός κονσέρβα: Μόλις 85 γραμμάρια περιέχεουν 181mg ασβεστίου.
Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Βραζιλίας περιέχουν περίπου 100mg ασβεστίου ανά μερίδα σερβιρίσματος και συνιστώνται στις περισσότερες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες.
Βρώμη: Οχι μόνο στο πρωινό. Μία κούπα βρώμης περιέχει περίπου 150 mg of ασβεστίου. Μπορεί να εισαχθει σε εκατοντάδες συνταγές!
Λαχανικά: Σπανάκι, μπρόκολο και λοιπές πρασινάδες περιέχουν υψηλά ποσοστά ασβεστίου!
Γάλα σόγιας: Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καφέ με γάλα σόγιας!
Φυσικά υποκατάστατα: Μπορείτε να βρείτε δεκάδες άλλα προϊόντα αντί για αγελαδινό γάλα, με μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου. Γάλα από αμύγδαλο, από ρύζι, χυμό κράνμπερι και άπειρες άλλες θρεπτικές ουσίες που μπορούν να σας δώσουν το υπολειπόμενο ασβέστιο.
Συμπλήρωμα ασβεστίου: Αν και πάλι δεν φτάνετε στη λήψη ασβεστίου που επιθυμείτε, πάρτε συμπλήρωμα. Στα φαρμακεία υπάρχουν πολλά προϊοντα για να επιλέξετε, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025