Η νοητική εξασθένηση και η έκπτωση της μνήμης είναι ένα από τα πιο κοινά αλλά και δυσάρεστα συμπτώματα της γήρανσης.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Reading στη Μεγάλη Βρετανία ζήτησαν από 37 υγιείς εθελοντές να πίνουν καθημερινά και για 8 εβδομάδες 500 ml χυμό πορτοκάλι.
Οι συμμετέχοντες, 24 γυναίκες και 13 άνδρες, από 60 ως 81 ετών, είχαν σαφή βελτίωση στις εγκεφαλικές τους λειτουργίες.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η βελτίωση οφείλεται στα φλαβονοειδή, που υπάρχουν στο πορτοκάλι.
Φλαβονοειδή υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και στα μύρτιλα. Τα φλαβονοειδή επιδρούν στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και την αποθήκευση των πληροφοριών.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το τι ακριβώς συμβαίνει αλλά πιστεύουν ότι τα φλαβονοειδή μπορεί να αυξάνουν τη ροή του αίματος, να προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από την οξειδωτική διαδικασία και να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα με την οποία οι νευρώνες ανταλλάσσουν σήματα μεταξύ τους.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι δεν συστήνουν στους ανθρώπους να πίνουν τόσο μεγάλες ποσότητες χυμού, αλλά ότι τα συστατικά του μπορεί να αποδειχτούν πολύ βοηθητικά, και ότι μία καλή ιδέα θα ήταν να προσπαθούμε όλοι να εντάξουμε στη διατροφή μας φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φλαβονοειδή.