Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξέλιξή του.

Τώρα, μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να επισημαίνει ότι ένας παράγοντας που βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας συμβάλλει στην ταχύτερη εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60-70% από το σύνολο των 47,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από άνοια παγκοσμίως.

bigstock Inside Human Neurology 103838192

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLoS One, η κακή στοματική υγιεινή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη ραγδαία επιδείνωση του Αλτσχάιμερ.

Η καλή στοματική υγιεινή, με τακτικό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και χρήση στοματικού διαλύματος, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι στους ανθρώπους με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα παρατηρείται ταχύτερος ρυθμός επιδείνωσης των νοητικών-γνωστικών λειτουργιών. Είναι όμως ασαφές αν η άνοια επιταχύνει την κακή υγεία των δοντιών, αν συμβαίνει το αντίθετο ή αν και τα δύο συμβαδίζουν.

Άγνωστο παραμένει λοιπόν κατά πόσο η θεραπεία για παθήσεις των ούλων στους ηλικιωμένους θα μπορούσε να «φρενάρει» έως ένα βαθμό την επιδείνωση του Αλτσχάιμερ. Είναι πολύ πιθανό πάντως ότι η καλή στοματική υγιεινή στην τρίτη ηλικία συμβάλλει και στην προστασία από την άνοια.

Οι ερευνητές μελέτησαν επί έξι μήνες 59 άτομα με ήπιο Αλτσχάιμερ, τα οποία υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ, έδωσαν αιματολογικά δείγματα προς μέτρηση των δεικτών φλεγμονής στον οργανισμό τους, ενώ αξιολογήθηκε και η υγεία των δοντιών τους.

Όπως διαπιστώθηκε, η ύπαρξη ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας συσχετίστηκε με εξαπλάσια αύξηση στο ρυθμό επιδείνωσης των νοητικών-γνωστικών ικανοτήτων τους, σε σύγκριση με όσους είχαν υγιή δόντια, ενώ παράλληλα καταγράφηκε αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό τους. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι πιθανώς η κακή υγεία των δοντιών επιταχύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω βιολογικών μηχανισμών που συνδέονται με την φλεγμονή.

Η περιοδοντική νόσος (μόλυνση των ούλων) είναι κοινή στους ηλικιωμένους και μπορεί να επιδεινωθεί σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, καθώς φροντίζουν λιγότερο την υγιεινή των δοντιών τους όσο η νόσος χειροτερεύει. Όσο πιο προχωρημένη είναι η άνοια, τόσο χειρότερη είναι η υγεία των δοντιών του ασθενούς.

Επειδή όμως το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ώστε να μελετηθούν βαθύτερα οι μηχανισμοί που συνδέουν την υγεία των δοντιών με την εξέλιξη της άνοιας.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις επιδρούν αρνητικά στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ. Επίσης, αν κάποιος ηλικιωμένος έχει πια λίγα δόντια –πιθανώς λόγω προηγούμενης περιοδοντίτιδας– αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Πηγή κειμένου:

onmed