Σε κατάσταση ηρεμίας η καρδιά χτυπάει από 50 έως 75 φορές το λεπτό.
Σύμφωνα με τους καρδιολόγους ωστόσο, είναι καλό οι παλμοί να μην ξεπερνούν τους 65 ανά λεπτό, ώστε η καρδιά να μην κουράζεται πολύ.
Μερικές φορές η καρδιά μπορεί να υποστεί ένα παροδικό βραχυκύκλωμα, με συνέπεια το άτομο να νιώσει ένα φτερούγισμα, ειδικά μετά από μεγάλη κατανάλωση καφέ.
Πρόκειται για μια αθώα μορφή ταχυκαρδίας, που οφείλεται σε έκτακτη συστολή του μυοκαρδίου.
Το γεγονός ότι η τακτική κατανάλωση καφεΐνης δεν προκαλεί επικίνδυνη ταχυπαλμία, επιβεβαιώνει νέα έρευνα.
Ο ερευνητής Dr. Gregory Marcus, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι οι συστάσεις κατά της τακτικής κατανάλωσης καφεϊνούχων προϊόντων για την πρόληψη διαταραχών του καρδιακού ρυθμού θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Σε έρευνα που διήρκεσε 12 μήνες και περιέλαβε σχεδόν 1.400 υγιείς ανθρώπους, αξιολογήθηκε η κατανάλωση καφέ, τσαγιού και σοκολάτας.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν φορητή συσκευή που απεικόνιζε τον καρδιακό παλμό τους σε 24ωρη βάση.
Ποσοστό 61% των συμμετεχόντων κατανάλωνε περισσότερα από ένα καφεϊνούχα προϊόντα την ημέρα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες των παραπάνω προϊόντων δεν είχαν επιπλέον καρδιακούς παλμούς.
Η ερευνήτρια Shalini Dixit, δήλωσε ότι πρόκειται για το πρώτο δείγμα με βάση τον πληθυσμό στο οποίο εξετάστηκε η σχέση της καφεΐνης με επιπλέον παλμούς, καθώς προηγούμενες έρευνες εστίασαν σε ανθρώπους με αρρυθμίες.
Πρόσθεσε πάντως ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το αν η συστηματική κατανάλωση αυτών των καφεϊνούχων προϊόντων προκαλεί επιπλέον καρδιακούς παλμούς.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association