Οι γυναίκες με υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα ενδεχομένως να κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, υποστηρίζουν δανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυποEuropean Journal of Endocrinology.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ααρχους μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν κλινικά δεδομένα 36 ετών για σχεδόν 80.000 γυναίκες στη Δανία. Όλες ήταν ελεύθερες καρκίνου όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1978. Ολοκληρώθηκε το 2013.
Η συχνότητα του καρκίνου καταγραφόταν κάθε πέντε με επτά χρόνια.
Οι γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό είχαν 11% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με όσες είχαν φυσιολογική λειτουργία του αδένα. Από την άλλη, οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό είχαν κατά 6% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες με φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία.
Σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα της μελέτης Δρ Τζεν Οττο Λουντε Γιοργκενσεν «παρόμοια σχέση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και κινδύνου καρκίνου του μαστού έχει διαπιστωθεί και σε τρεις άλλες μελέτες. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος καθώς υπάρχουν πολλές άλλες εξηγήσεις για την παρατηρούμενη σχέση».
Για παράδειγμα, οι γυναίκες με θυερεοειδική νόσο είναι περισσότερο πιθανόν να υποβάλλονται πιο τακτικά σε εξετάσεις, περιλαμβανομένης της μαστογραφίας. Επίσης οι γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό έχουν προδιάθεση εμφάνισης άλλων παθήσεων, περιλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, χωρίς η υπερλειτουργία του αδένα να είναι αιτία από μόνη της. Πάντως, οι ορμόνες του θυρεοειδούς συντελούν στην εκδήλωση καρκίνου του μαστού, ενώ και η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου καρκίνου μαστού.
Ο θυρεοειδής αδένας, ως γνωστόν, παίζει μείζονα ρόλο στον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και ωρίμανση του ανθρώπινου σώματος, ενώ συμβάλλει στη ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών εκκρίνοντας διαρκώς ορμόνες.