Ο ιός Ζίκα αλλά και ο βασικός ξενιστής του, το κουνούπι, μπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών σε θέματα Λοιμώξεων, Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Βιολογίας και Εντομολογίας, στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του Ιδρύματος.
Ο ιός Ζίκα συγκαταλέγεται πλέον και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Υπογράμμισε δε πως οι έγκυες και τα νεογνά αποτελούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή . Ο ιός Zika μοιάζει με το νιό που προκαλεί το Δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.
Ωστόσο, η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της κύησης συσχετίζεται με περιστατικά μικροκεφαλίας σε έμβρυα. Για το λόγο αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ Συγκεκριμένα, σε εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνει αναβολή του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα από τον ιό Zika, ή σε περίπτωση που το ταξίδι δεν είναι εφικτό να αναβληθεί συστήνονται αυξημένα μέτρα προστασίας κατά των δηγμάτων από κουνούπια.
Ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Εμμανουήλ στην ομιλία του με θέμα «Τα κουνούπια και άλλα αρθρόποδα ως διαβιβαστές παθογόνων στον άνθρωπο και τα αγροτικά ζώα» παρουσίασε τους πιθανούς διαβιβαστές παθογόνων παραγόντων. «Τα κουνούπια συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως τα τσιμπούρια αποτελούν, μετά τα κουνούπια, τα κυριότερα αρθρόποδα στη μετάδοση νοσημάτων.
Το κουνούπι Aedes aegypti (ο βασικός διαβιβαστής του ιού) δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, υπάρχει το κουνούπι κAedes albopictus (κοινώς το κουνούπι- τίγρης) το οποίο καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003-2004 και έκτοτε έχει καταγραφεί η παρουσία του σε πολλές περιοχές της χώρας.
Τόνισε, επίσης, την προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον. Αναφέρθηκε επίσης στις κατσαρίδες, τους κοριούς και τους ψύλλους, που μεταδίδουν πολλά σοβαρά νοσήματα.
Στη συνέχεια ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Α. Λεγάκις αναφέρθηκε στην πανίδα των κουνουπιών της Ελλάδας και στη μετάδοση νοσημάτων από αυτά.
Ο Βουλευτής Εβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Α. Δημοσχάκης, ανέπτυξε την εμπειρία από τον Έβρο στο ζήτημα των κουνουπιών και στη μετάδοση νοσημάτων από αυτά. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι τα νερά από τις πρόσφατες πλημμύρες έμειναν στάσιμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελώντας εστία συγκέντρωσης εντόμων. Αναφέρθηκε, επίσης, ο κ. Δημοσχάκης στην έλλειψη μέτρων προφύλαξης από τη γείτονα Τουρκία, ιδιαιτέρως στους εκτεταμένους ορυζώνες που διαθέτει στα σύνορα με τη χώρα μας.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υποχρέωση των Πανεπιστημίων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία ή πρέπει να τύχουν προσοχής.
Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), καθηγητής κ. Γιώργος Παπαδούλης, στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη συμβολή του ΓΠΑ στα ζητήματα αυτά και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας όλων των επιστημονικών φορέων για την αντιμετώπιση σύνθετων ζητημάτων, όπως το συγκεκριμένο.
Ο Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δ/ντής του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» και Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ εξήρε την «στροφή» του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τα κοινωνικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό ή σήμερα το ζήτημα των νόσων από ξενιστές. Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Π. Σφηκάκης, και η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ κ. Χ. Λεμονίδου.