Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση του ιικού φορτίου μετά από 8 ημέρες σε σύγκριση με το placebo και για τις τρεις δοσολογίες

Το αντιικό ensovibep είναι σχεδιασμένο να μπλοκάρει τους υποδοχείς πρόσδεσης της πρωτεΐνης-ακίδας του και παραμένει αποτελεσματικό έναντι των μέχρι σήμερα γνωστών παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης και της Όμικρον.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής μελέτης EMPATHY, η θεραπεία προστατεύει κατά 78% από νοσηλεία, εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή θάνατο. Ειδικότερα, στην τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη EMPATHY, με ομάδα ελέγχου με εικονικό φάρμακο, εντάχθηκαν 407 μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid-19 και έλαβαν το ensovibep σε τρεις διαφορετικές δοσολογίες 75mg, 225mg και 600mg.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση του ιικού φορτίου μετά από 8 ημέρες σε σύγκριση με το placebo και για τις τρεις δοσολογίες. Επίσης, καταγράφηκε μείωση του κινδύνου νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ ή θανάτου κατά 78%. Και οι τρεις δοσολογίες ήταν καλά ανεκτές και δεν παρουσίασαν θέματα ασφάλειας. Για περαιτέρω ανάπτυξη προκρίνεται η πιο χαμηλή δοσολογία των 75mg. Η μελέτη των στοιχείων θα συνεχιστεί, ώστε η Novartis και η Molecular Partners να καθορίσουν τα επόμενα βήματα του προγράμματος.

«Είμαστε χαρούμενοι που τα αποτελέσματα από την δοκιμή EMPATHY δείχνουν θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα του ensovibep, ώστε δυνητικά να είναι μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή στη μάχη κατά της πανδημίας του SARS-CoV-2» δήλωσε ο CEO της Novartis, Vas Narasimhan.

Η Novartis σημειώνει ότι θα ασκήσει το δικαίωμα να κατοχυρώσει την πατέντα του ensovibep μέσω της Molecular Partners, η οποία θα λάβει αμοιβή 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (163 εκατ. δολαρίων). Η Novartis θα αναλάβει την ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση της θεραπείας. Εφόσον εγκριθεί, το ensovibep θα είναι το πρώτο φάρμακο, το οποίο θα επιτίθεται απευθείας στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού σε πολλά επίπεδα, καθιστώντας το ιδιαίτερα αποδοτικό ενάντια σε υπάρχουσες και πιθανές μελλοντικές μεταλλάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025