Ο χρόνιος πόνος αποτελεί μείζον ζήτημα για ασθενείς διαφόρων παθήσεων, από αρθρίτιδες μέχρι καρκίνο. Επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες νέοι διδακτορικοί ερευνητές, οι Αλέξανδρος Κανελλόπουλος και Γιώργος Μπασκόζος, ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια νέα, πολύ ελπιδοφόρα φαρμακευτική θεραπεία, η οποία μελλοντικά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με χρόνιους πόνους.
Η ανακοίνωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφθεί κανείς ότι η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα είναι μικρή. Οι αισθητήριοι νευρώνες, οι οποίοι απαντούν στις βλάβες των ιστών και περνούν μέσα από τα κεντρικά μονοπάτια του πόνου (γνωστά ως κανάλια Nav1.7) ήταν ανέκαθεν στο επίκεντρο της μελέτης για την ανάπτυξη αναλγητικών φαρμάκων.
Οι επιστήμονες βασίστηκαν στην περίπτωση μιας γυναίκας, που φέρει μια σπάνια μετάλλαξη, λόγω της οποίας είναι ανίκανη να νιώσει πόνο. Η εν λόγω περίπτωση είναι μία από τις ελάχιστες στον κόσμο. Μάλιστα αυτοί οι σπάνιοι άνθρωποι τραυματίζονται πολύ εύκολα στα νιάτα τους, λόγω της συγκεκριμένης ιδιαιτερότητάς τους. Όταν είναι μωρά, έχουν την τάση να τρώνε τα δάχτυλά τους, τις πατούσες, τα χείλη τους, προκαλώντας αιμορραγία. Λίγο μεγαλύτερα παιδιά τραυματίζονται από αιχμηρά ή καυτά αντικείμενα.
Οι ερευνητές, λοιπόν, σκέφτηκαν ότι μπορεί να καταφέρουν να μπλοκάρουν αυτά τα κανάλια, στους ανθρώπους που δεν φέρουν αυτή τη μετάλλαξη. “Μας φάνηκε ένας φανταστικός στόχος για την ανάπτυξη ενός νέου, αναλγητικού φαρμάκου. Οι φαρμακοβιομηχανίες ακολούθησαν τις πιο “τρελές” μόδες και παρασκεύασαν πολλά φάρμακα έτσι. Αλλά ενώ κάποια, λίγα, ήταν επιτυχημένα, κανένα δεν κατάφερε να εξαφανίσει πολύτως το αίσθημα του πόνου στους ανθρώπους, που δεν έχουν το εν λόγω “κανάλι”” δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής John Wood από το University College του Λονδίνου.
Τα ευρήματα της πρωτοποριακής μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό “Nature Communications”. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε ποντίκια με νευρικό σύστημα γενετικά τροποποιημένο, έτσι ώστε να μην νιώθουν πόνο. Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα διπλό φάρμακο, που κάνει κάτι ανάλογο και σε μη μεταλλαγμένα ποντίκια. Το φάρμακο συνδυάζει τα παραδοσιακά οπιοειδή αλλά σε χαμηλή δοσολογία (ώστε να μην προκαλούν εξάρτηση και παρενέργειες) με τους λεγόμενους «αναστολείς Nav1.7».
Αν ένα φάρμακο μπορεί να μπλοκάρει αυτό το κανάλι αποτελεσματικά – κάτι που ελπίζουν να κάνουν οι επιστήμονες – τότε θα έχει ανακαλυφθεί ένα νέος τρόπος να καταπολεμάται ο πόνος. Οι ερευνητές σκοπεύουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2017.