Το σκεπτικό των ερευνητών βασίστηκε στο γεγονός ότι οι ορμόνες του φύλου παίζουν καθοριστικό ρόλο στον καρκίνο του μαστού, διευκολύνοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, πράγμα που ισχύει κατ’ εξοχήν για τους καρκινικούς όγκους με υποδοχείς οιστρογόνων. Από την άλλη, οι καρκίνοι με υποδοχείς προγεστερόνης είναι λιγότερο επιθετικοί και θανατηφόροι.
Οι επιστήμονες μελέτησαν αυτούς τους όγκους και διαπίστωσαν ότι οι υποδοχείς προγεστερόνης και οιστρογόνων συνδέονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι πρώτοι να μπορούν να κάνουν λιγότερο επικίνδυνους και τους δεύτερους.
Τα πειράματα σε καρκινικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, καθώς και σε ποντίκια, έδειξαν ότι οι όγκοι αναπτύχθηκαν μόνο στο μισό μέγεθος, όταν οι επιστήμονες πρόσθεσαν προγεστερόνη στην θεραπεία με ταμοξιφαίνη, την κατ’ εξοχήν φαρμακευτική αγωγή εναντίον των καρκινικών όγκων με υποδοχείς οιστρογόνων.
Τόσο ο Δρ Τίλι, όσο και ο Δρ Κάρολ χαρακτηρίζουν τα συμπεράσματα της μελέτης «πολύ σημαντικά» και ήδη σχεδιάζουν την πρώτη κλινική δοκιμή σε γυναίκες.
Ο καθηγητής Κάρλος Κάλδας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, σημειώνει ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε μελλοντικά να θεραπεύει περισσότερες γυναίκες σε πρώιμο στάδιο της νόσου, καθώς επίσης να παρατείνει τη ζωή σε περιπτώσεις πιο προχωρημένου καρκίνου του μαστού.
Κάθε χρόνο σχεδόν 1,7 εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως, διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Χάρη στις προόδους της Ιατρικής, σχεδόν το 70% των ασθενών ζουν πλέον πάνω από 20 χρόνια μετά τη διάγνωση. Το 75% των γυναικών εκδηλώνει καρκίνο μαστού με υποδοχείς οιστρογόνων και από αυτές το 75% έχουν επίσης και υποδοχείς προγεστερόνης («διπλά θετικές» ασθενείς που έχουν και τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης).