Πρόκειται για μία από τις πιο κλασικές διαμάχες στην σύγχρονη ιατρική και σίγουρα έναν από τους πιο σταθερούς αστικούς μύθους το ότι τα κινητά και η ακτινοβολία τους προκαλούν βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Δημοσιεύσεις και μελέτες έχουν κοινοποιηθεί παίρνοντας την μία ή την άλλη πλευρά, καμία όμως μέχρι σήμερα δεν είχε τόσο μεγάλο δείγμα και τόσο ευρύ χρονικό διάστημα.
Η νέα αυτή έρευνα λοιπόν που έγινε στην Αυστραλία και μελέτησε τα περιστατικά καρκίνου στον εγκέφαλο στον πληθυσμό της χώρας μεταξύ του 1982 και του 2013, βρήκε ότι τα περιστατικά που θα μπορούσαν να συνδεθούν με συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι μηδαμινά.
Στην μελέτη συμμετείχαν 19.858 άνδρες και 14.222 γυναίκες οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στον εγκέφαλο στην Αυστραλία, ενώ στοιχεία για την χρήση των κινητών υπήρχαν από το 1987 έως το 2012.
Μάλιστα τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνδρες χρήστες κινητών είχαν μία ελαφρά μεγαλύτερη τάση να παρουσιάσουν καρκίνο στον εγκέφαλο σε αντίθεση με τις γυναίκες όπου το ποσοστό ήταν μηδενικό. Η εμφάνιση αυτού του καρκίνου ήταν σημαντική σε άτομα που είχαν ξεπεράσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, όμως ήταν πριν το 1982 και κυρίως πριν την εμφάνιση των κινητών.
Η νέα αυτή έρευνα ταιριάζει με άλλες που έχουν γίνει σε αρκετές χώρες του κόσμου, όμως η Αυστραλία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα καθώς όλοι οι καρκίνοι πρέπει να καταγράφονται όντας υποχρεωτικό από το νόμο, κάτι που δίνει στους μελετητές ένα πολύτιμο εργαλείο και μια ακριβή βάση δεδομένων για να μελετήσουν.
Πάντως ακόμα και μετά από τέτοιες μελέτες, οι θεωρίες για την σύνδεση καρκίνου του εγκεφάλου και κινητών δύσκολα θα πάψουν να υπάρχουν, καθώς πέρα από πιασάρικο θέμα είναι και δύσκολο να αποδειχτεί, καθώς όχι μόνο ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι πολυπαραγοντικός αλλά και δεν υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων για να στηριχθεί.
Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από το κινητό δεν είναι τόσο ο ενδεχόμενος κίνδυνος από καρκίνο αλλά ο κίνδυνος να σκοντάψετε ή να σας χτυπήσει αυτοκίνητο την ώρα που ασχολείστε με το texting.