Μια συνταγη που θα λατρέψετε!
Υλικά
Για τον μπακαλιάρο
½ κιλό φιλέτα καθαρισμένα μπακαλιάρου, κομμένο σε κομμάτια
Λίγο αλεύρι
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 ώριμες ντομάτες, τριμμένο
2 φύλλα δάφνης
½ κουταλιά γλυκού ζάχαρη
ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας ελιές καθαρισμένες μαύρες
50 ml. λευκό κρασί ή sherry
150 ml νερό
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
Για την σκορδαλιά
1 κιλό πατάτες
4-5σκελιδες σκόρδο ανάλογα τα γούστα
1 ποτήρι λαδί
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Από 3 λεμόνια τον χυμό τους
¾ ποτηριού νερό
Εκτέλεση
Για τον μπακαλιάρο
Αφού καθαρίσετε τα φιλέτα μπακαλιάρου σκουπίστε με χαρτί κουζίνας, αλευρώστε τα και τηγανίστε τα (πρώτα με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω) και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και αφήνετε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο, τις καθαρισμένες ελιές, προσθέστε την πάπρικα και αμέσως μετά τις τριμμένες ντομάτες. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.
Ρίχνουμε το κρασί και χαμηλώνετε την εστία μαγειρεύοντας για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε 10 λεπτά μέχρι να πήξει.
Προσθέστε τα φιλέτα μπακαλιάρου στο τηγάνι, καλύψτε με τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σκόρδο, τριμμένη φρυγανιά και το μαϊντανό.
Ψήστε 5-10 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.
Για την σκορδαλιά
Βράζουμε τις πατάτες με λίγο αλάτι για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ να πολτοποιηθούν, ή τις κόβουμε σε κύβους και τις πολτοποιούμε στο multi.
Μετά βάζουμε τις πατάτες το σκόρδο λιωμένο και όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα αν την θέλουμε πιο ξινή ή πιο καυτερή προσθέτουμε λεμονί ή σκόρδο ανάλογα τα γούστα.