Είναι ενοχλητικός, πολλές φορές και εξουθενωτικός. Ο χρόνιος πόνος, ωστόσο, μπορεί να ανακουφιστεί, αν όχι να αντιμετωπιστεί. Αρκεί να είστε σωστά ενημερωμένοι και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.
Ο χρόνιος πόνος είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε καταστάσεις, όπως η ινομυαλγία και οι αρθρίτιδες, όμως μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες. Παρακάτω θα βρείτε τους μύθους και τις αλήθειες που τον συνοδεύουν αλλά και συμβουλές για να απαλλαγείτε από αυτόν.
Ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τον πόνο
ΑΛΗΘΕΙΑ. Αν πόνος στις αρθρώσεις σας χειροτερεύει, όταν κάνει κρύο ή βρέχει, μπορεί να μην είναι προϊόν της φαντασίας σας. Αν και οι μελέτες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα, οι μεταβολές στην πίεση του αέρα μπορεί να προκαλέσουν σε μερικούς ανθρώπους – ειδικά στα άτομα με αρθρίτιδα – περισσότερο πόνο στις αρθρώσεις.
Η πολλή ξεκούραση κάνει καλό στη μέση
ΜΥΘΟΣ. Αν και ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει σύντομη ανάπαυση, είναι καλύτερο να παραμείνετε δραστήριοι. Οι ειδικοί λένε ότι η πλήρης ξεκούραση στο κρεβάτι είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον πόνο στη μέση – ή οποιοδήποτε άλλο είδος χρόνιου πόνου. Αν δεν κινείστε, η φυσική κατάσταση του σώματος επιδεινώνεται γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχετε τελικά περισσότερο πόνο από ότι θα είχατε αν κινούσασταν. Όταν ο πόνος είναι έντονος περιορίστε την έντονη άσκηση, αλλά φροντίστε να έχετε μια ήπια φυσική δραστηριότητα.
Η απώλεια βάρους μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο
ΑΛΗΘΕΙΑ. Αν είστε υπέρβαροι, η απώλεια κιλών σημαίνει λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις και στη μέση σας. Ακόμα και λίγα κιλά μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Συζητήστε με το γιατρό σας για το βάρος που πρέπει να βάλετε ως στόχο αλλά και για τους ασφαλέστερους και αποτελεσματικότερους τρόπους για να τον πετύχετε.
Τα «πονάκια» είναι ακίνδυνα
ΜΥΘΟΣ. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πόνος είναι κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουν να ζουν, ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται. Ακόμη και αν βελτιώνεται με τη λήψη μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών φαρμάκων, δείτε το γιατρό σας αν είναι σοβαρός, διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα ή δύο, χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, ή προκαλεί δυσκολίες στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η στάση απέναντι στον πόνο μπορεί να επηρεάσει την έντασή του
ΑΛΗΘΕΙΑ. Μην αγνοείτε τον πόνο σας αλλά και μην ασχολείστε συνεχώς με αυτό, καθώς μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα. Αντ ‘αυτού, συνεχίστε να ψάχνετε για λύσεις. Ρωτήστε το γιατρό σας τι άλλο μπορείτε να δοκιμάσετε (π.χ. φυσιοθεραπεία). Εάν ο πόνος σας προκαλεί μελαγχολία, κατάθλιψη ή έντονη ανησυχία, μιλήστε με έναν ψυχολόγο.
Ο πόνος είναι μέρος της γήρανσης
ΜΥΘΟΣ. Ο χρόνιος πόνος δεν είναι όπως τα γκρίζα μαλλιά και οι ρυτίδες. Μπορεί να μην νιώθετε όπως όταν ήσασταν νέοι, αλλά όταν ο πόνος είναι συχνός θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε.
Τα παυσίπονα οδηγούν σε εθισμό
ΜΥΘΟΣ. Όταν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης ή τις συστάσεις του γιατρού, τα παυσίπονα σπάνια προκαλούν εθισμό. Μην λαμβάνετε μεγαλύτερες δόσεις και συχνότερα από ό, τι συνιστάται. Αν δεν σας ανακουφίζουν οι συνιστώμενες δόσεις, μιλήστε με το γιατρό σας. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε ποτέ τη συνταγή κάποιου άλλου.