Ο σαφής περιορισμός στην περίθαλψη του συστήματος υγείας της χώρας – εκτός από τις καθυστερήσεις στην πρόσβαση που είναι το μέσο “συμπίεσης” των δαπανών υγείας- επιβεβαιώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία έχει αποκλείσει το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Το κρίσιμο αίτημα για να συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή 5χρονο κοριτσάκι που εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β, κατά της οποίας δεν είχε εμβολιαστεί, οι γιατροί χρειάστηκε προβούν σε ακρωτηριασμό της φτέρνας και των ακροδαχτύλων του ποδιού καθώς είχε υποστεί ισχαιμικές νεκρώσεις.
Από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 20 περίπου κρούσματα Μηνιγγιτιδοκοκκικής Νόσου τύπου Β. Eντός του Απριλίου 2016 καταγράφηκαν τρία ακόμα κρούσματα τύπου Β, που είχαν ως αποτέλεσμα δύο από τα νήπια που προσβλήθηκαν να χάσουν τη ζωή τους.
Την ίδια στιγμή, οι παιδίατροι, από καιρό βρίσκονται αντιμέτωποι με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τα σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας που αυτό συνεπάγεται. Κι αυτό, γιατί η άρνηση εμβολιασμού, όχι μόνο αφήνει εκτεθειμένα τα παιδιά που δεν δέχονται την ανοσοποίηση που τα εμβόλια διασφαλίζουν, αλλά το χειρότερο είναι ότι σιγά – σιγά οδηγεί σε άρση του “τείχους προστασίας” στο σύνολο του πληθυσμού, από σειρά λοιμωδών νοσημάτων τα οποία εκεί που έτειναν προς εξάλειψη, έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται.
Ταυτόχρονα, η διεθνής τάση βάζει στη ζυγαριά την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας, αναζητώντας μια σύγκριση στο κόστος, έναντι της αποτελεσματικότητας των νέων θεραπευτικών επιλογών, είτε μέσω φαρμάκων, είτε μέσω εξοπλισμών, θέτοντας σε προτεραιότητα τα οικονομικά δεδομένα.
Με όλα αυτά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην γνωμοδότηση ότι το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν χρειάζεται να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα, ώστε να καλύπτεται η χορήγηση του εμβολίου σε όλα τα παιδιά.
Στην γνωμοδότηση αυτή, αντέδρασε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής επιμένοντας ότι το εμβόλιο πρέπει να ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, τουλάχιστον για όλα τα βρέφη και παιδιά έως την ηλικία των 4 ετών και τις ομάδες υψηλού κινδύνου ή τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο ζωής όπου παρουσιάζονται τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης, έστω και με μερική αποζημίωση του, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανοσοποίηση που ανακόπτει τη διασπορά της ασθένειας.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει ξανά στο τέλος του μηνός. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική της γνωμοδότηση από τους φορείς των γιατρών που καλούνται να διαχειριστούν τα περιστατικά αυτά, στη νέα της συνεδρίαση, θα πρέπει να επανεξετάσει την όποια απόφασή της για εξαίρεση του εμβολίου από το Εθνικό Πρόγραμμα, ιδίως όταν στη χώρα μας υπάρχουν περιστατικά που είτε δεν ξεπερνούν τη νόσο και καταλήγουν, είτε υφίστανται αναπηρία, και που τα οποία εκτός από τη δυσμενή θέση τους, θα συνεχίσουν τη ζωή τους επιβαρύνοντας σημαντικά το σύστημα υγείας, ασφάλισης, αλλά και την οικογένεια τους.