Η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου και μπορεί να προκληθεί τόσο από μικρόβια όσο και από ιούς.

Μπορεί δηλαδή να είναι είτε ιογενής είτε μικροβιακή. Η ιογενής είναι πιο συχνή και λιγότερο σοβαρή και οφείλεται σε εντεροϊούς και τους ιούς της ανεμοβλογιάς, της ιλαράς ή της παρωτίτιδας.

Η μικροβιακή είναι λιγότερο συχνή αλλά πιο σοβαρή και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουένζας τύπου Β. Ο τρόπος για να διαπιστωθεί αν η μηνιγγίτιδα είναι ιογενής ή μικροβιακή (τα συμπτώματα μοιάζουν) είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Συμπτώματα

Νιώθετε ότι έχετε γρίπη

Ο πυρετός και η αδιαθεσία είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού όταν προσπαθεί να πολεμήσει τα μικρόβια. Μπορεί όμως να αποτελούν και συμπτώματα της μηνιγγίτιδας. Αν αισθάνεστε εξάντληση και έχετε πυρετό, ναυτία και έντονους πονοκεφάλους που δεν υποχωρούν με παυσίπονα, συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

Δυσκαμψία στον αυχένα

Η φλεγμονή των μηνίγγων προκαλεί πόνο στον αυχένα, ο οποίος μπορεί να υποχωρεί με το τοπικό μασάζ ή θερμά επιθέματα. Ο πόνος όταν κουνάτε το κεφάλι σας μπορεί να είναι οξύς και να εκτείνεται μέχρι τους ώμους.

Σας ενοχλεί το φως

Αν σας ενοχλεί το φως του ήλιου ή ο έντονος φωτισμός των εσωτερικών χώρων, μην το αμελήσετε. Η φωτοφοβία ή η ενόχληση που προκαλεί ο έντονος φωτισμός, είναι πιθανό να οφείλεται σε φλεγμονή του οπτικού νεύρου στο πίσω μέρος του ματιού. Είναι επίσης πιθανό να έχετε πονοκέφαλο και πόνο στα μάτια.

Ζαλάδα και σύγχυση

Σοβαρές λοιμώξεις, όπως η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και αδυναμία συγκέντρωσης. Εάν το παιδί έχει αδικαιολόγητη υπνηλία και πυρετό, πρέπει να το δει αμέσως γιατρός.

Σημάδια στο δέρμα

Τα μικρά μωβ εξανθήματα στο δέρμα αποτελούν ένδειξη βακτηριακής μηνιγγίτιδας. Εμφανίζονται όταν τα βακτήρια απελευθερώνουν τοξίνη στον οργανισμό που προκαλεί τη ρήξη των μικρών αιμοφόρων αγγείων και των άλλων εσωτερικών οργάνων. Πρόκειται βέβαια για ένα από τα τελευταία συμπτώματα και συνδέεται με επείγουσα κατάσταση, όπως η σηψαιμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025