Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά και το Ινστιτούτο Paul Scherrer της Ελβετίας κατέληξαν σε μια”μικροβελόνα” που μπορεί να μετρήσει ανώδυνα τα επίπεδα των φαρμάκων στην κυκλοφορία του αίματος του ασθενούς χωρίς να απαιτούνται δαπανηρές και επεμβατικές αιμοληψίες.
Η συσκευή είναι ένα μικρό, λεπτό patch με βελόνα μικρότερη από μισό χιλιοστό, το οποίο πιέζεται πάνω στο βραχίονα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της ιατρικής θεραπείας.
Η μικροβελόνα έχει σχεδιαστεί για να τρυπάει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, αλλά όχι τα επόμενα στρώματα της επιδερμίδας και του χορίου, όπου βρίσκονται τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα ενεργά ανοσοκύτταρα.
«Πολλές ομάδες ερευνούν την τεχνολογία της μικροβελόνας για ανώδυνη χορήγηση εμβολίων και φαρμάκων,” δήλωσε ο Sahan Ranamukhaarachchi, διδακτορικός φοιτητής ο οποίος ανέπτυξε την τεχνολογία. “Η χρήση τους για την παρακολούθηση ανώδυνα των φαρμάκων, είναι νεότερη ιδέα”.
Αρχικά είχε σχεδιαστεί για την παρακολούθηση της βανκομυκίνης, (αντιβιοτικό), η οποία απαιτεί 4 μετρήσεις ημερησίως, όμως οι ερευνητές βρήκαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το υγρό κάτω από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, αντί του αίματος, για να παρακολουθούν τα επίπεδα του αντιβιοτικού στο αίμα.
Η μικροβελόνα συλλαμβάνει λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστόλιτρου του υγρού, προκαλώντας μια αντίδραση στο εσωτερικό της που οι ερευνητές μπορούν να παρακολουθούν με τη χρήση ενός οπτικού αισθητήρα. Η τεχνική επιτρέπει να γρήγορα και εύκολα να προσδιορίσουν την συγκέντρωση της βανκομυκίνης.
“Αυτό είναι ίσως ένας από τους μικρότερους καθετήρες σε όγκο που έχει καταγραφεί ποτέ για τη χρήση σε ιατρικές αναλύσεις”, είπε ο Urs Hafeli, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής στο UBC.
Το σύστημα παρακολούθησης μικροβελόνας περιγράφεται σε ένα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Scientific Reports του Nature.