Η μέτρια μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα υψηλού κινδύνου που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal».

Η έρευνα εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση, καθώς οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα βιοδείκτη για να εκτιμήσουν την . Συγκεκριμένα, μέτρησαν τα επίπεδα τρυγικού οξέος, μιας ουσίας που βρίσκεται στα σταφύλια και τα προϊόντα τους, στα ούρα των συμμετεχόντων. Αυτό το μέτρο θεωρείται πιο αξιόπιστο και αντικειμενικό σε σχέση με τις απλές δηλώσεις κατανάλωσης.

Η μελέτη είναι μέρος μιας εκτεταμένης ισπανικής έρευνας που διερευνά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Η συγκεκριμένη διατροφή είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ψάρια, ενώ αποφεύγει τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η έρευνα εστίασε σε άτομα που, παρότι δεν είχαν διαγνωστεί με , παρουσίαζαν υψηλούς παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη, παχυσαρκία ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακών νοσημάτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.232 άτομα, τα οποία παρείχαν δείγματα ούρων στην αρχή και μετά από ένα έτος εφαρμογής της μεσογειακής διατροφής. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα τεσσάρων έως πέντε ετών.

Οι επιστήμονες, υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού είχε σαφή προστατευτική επίδραση. Συγκεκριμένα, όσοι έπιναν μισό έως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα παρουσίασαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ελάχιστο ή καθόλου κρασί. Ελαφριά κατανάλωση (ένα ποτήρι την εβδομάδα έως λιγότερο από μισό την ημέρα) σχετίστηκε με 38% μείωση του κινδύνου. Ωστόσο, η ευεργετική επίδραση εξαφανιζόταν σε όσους κατανάλωναν περισσότερο από ένα ποτήρι ημερησίως.

Ο καθηγητής Ραμόν Εστρούχ, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε τη σημασία του συνδυασμού μέτριας κατανάλωσης κρασιού με τη μεσογειακή διατροφή. «Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού, στο πλαίσιο ενός υγιεινού διατροφικού μοντέλου, μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αφορούν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, που ζουν σε μεσογειακές χώρες, οπότε ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς», διευκρίνισε.

Αυτή η έρευνα έρχεται να προσθέσει περαιτέρω στοιχεία στη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως πρότυπο υγιεινής διαβίωσης, ενισχύοντας την κατανόηση των συσχετίσεων μεταξύ διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακής υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025