Ο μεσημεριανός ύπνος θεωρείται σε γενικές γραμμές αποκαταστατικός και ευεργετικός για την υγεία, ωστόσο αρκετές είναι οι επιστημονικές μελέτες που αμφισβητούν τα οφέλη του αναφορικά με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όσοι συνηθίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης, ενώ άλλες ότι ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με αύξηση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Προκειμένου να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο του μεσημεριανού ύπνου στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ερευνητές από τη Mayo Clinic των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που περιελάμβανε δεδομένα από 9 παλαιότερες μελέτες σε συνολικό δείγμα 112.267 ατόμων.
Έπειτα από διεξοδική ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με 13-19% αυξημένες πιθανότητες υπέρτασης.
Ωστόσο, η συσχέτιση εξασθένησε όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν το σύντομο βραδινό ύπνο σε άτομα που εργάζονται σε βραδινές βάρδιες. Μία εκ των μελετών που αναλύθηκαν αφορούσε εργαζόμενους σε βραδινή βάρδια που συνήθιζαν να κοιμούνται για λίγο το βράδυ και για τα άτομα αυτά ο κίνδυνος υπέρτασης φάνηκε να είναι μειωμένος κατά 21%.
Σύμφωνα με τον Wisit Cheungpasitporn, νεφρολόγο της Mayo Clinic που ηγήθηκε της μελέτης, θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου ή άλλοι παράγοντες (διατροφή, γυμναστική, υποκείμενες παθήσεις) επηρεάζουν τον κίνδυνο υπέρτασης.